Hayrettin Bulut


Yurtta Barış Dünyada Barış

.


Sevgili yurttaşlar bugün sizlere dünya barış gününden bahsedeceğim 

Asrın lideri GAZİ MUSTAFA KEMAL

Bu uluslararası sıkıntıları  yıllar  önce görmüş ve  dünyada barışın  şart olduğunu  söylemiş  ve uluslararası bu parolayı vermiştir.

YURTTA  SULH CİHANDA SULH 

Dünya özgürlükler açısından  ilkleri yapmıştır . Kadına  seçme , seçilme hakkı çocuklara, gençlere ilk bayram hediye eden liderdir

Bizim gurur duymamız gerekir dünyada  Atatürk'ü örnek alan ülkeler ve liderler başarıya  ulaşmıştır

 

Dünyada olabilecek herhangi bir rahatsızlığın herkese zarar verebileceğini, bu yüzden de milletlerin diğer milletlerin sorunlarına kayıtsız kalamayacağını ifade eden Atatürkçülüğün bütünleştirici ilkelerindendir. “Yurtta sulh, cihanda sulh” en geniş ve yaygın anlamıyla teknik bir deyim olan kolektif güvenliği, milletlerarası barışın korunmasını ve devamlılığını  şart  koşmuştur.

 

Dünya Barış Günü, 1 Eylül 1981 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi. İlk kez 1982'de kutlandı.

Uluslararası Barış Günü olarak da bilinen Dünya Barış Günü, Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ettiği tarih olan 1 Eylül olarak kabul edilmekteydi.

Ancak bu tarih, 7 Eylül 2001 tarihli Birleşmiş Milletler Kararı ile 21 Eylül olarak kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurul'un 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül'ü Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül’de, Birleşmiş Milletler Merkezi’ndeki “Barış Çanı” çalınıyor.

Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. 

Çanın üzerine, “Çok Yaşa Mutlak Barış” 

'SAVAŞA HAYIR ÇOK YAŞA MUTLAK BARIŞ'

HAYRETTİN   BULUT