YASİN SEVGİLİ


SOKAK LAMBASINA ALTERNATIF SOLAR ENERJILI AYDINLATMA

.


Merhabalar  Sn okuyucularım.  Bundan 20 yıl  önce  enerji üretemiyorduk  ve Bulgaristan'dan enerji ithal ediyorduk tam tamına  5 milyar $ şaka değil  gerçek . Ülkemizde   yaklaşık  20 milyon elektrik  direği var  ve her ay 150 bin yeni sokak lambası  ilave  oluyor   bunun yerine  solar güneş  lambaları  yerleştirseler eskilerini geri dönüşüme  alsalar  hem bedava enerji üretilir  hem de tasarruf edilen gelirle asgari ücrete  en fazla 300 tl bir fark olur enerji tüketiciye  yüzde 70 ucuz verilir,  çoğu  yerde denk geliyorum faturasını  odeyemeyen 100 binler var.  Sanayi kuruluşlarını solar enerjiye teşvik  ederek enerji maliyetleri sıfırlanır  bu da  işçiye  en fazla 200 tl zam anlamına  gelir.Villa bahçelerinde  gördüğümüz   solar aydinlatma araçları  hem kaldırımlarda estetik renkli ampul aydınlatması  olur ve kaldırımlardaki araç  park isgallerini ortadan kaldırır ve yaya  güvenliğini sağlar  ayrıca gündüz otomatik kapanır  ve ek personel ve mesaiye ihtiyaç  ortadan kalkar ve üretilen  enerji ihraç  edilir. Asgari ücret 3 bin 500  en düşük  emekli maaşı  2000 tl olur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve potansiyeli bakımından zengin bir ülkedir. Mesela Türkiye, birçok ülkede bulunmayan jeotermal enerjide dünya potansiyelinin yüzde 8 ’ine sahiptir. Ayrıca coğrafi konumu nedeniyle büyük oranda güneş enerjisi almaktadır. Devletimiz  kendi uretimi yani milli üretimle  bu solar direkleri   ampulleri ve teknik  hizmetleri imal edebilir ve en az 250 bin istihdam oluşturabilir.
Türkiye, hidrolik enerji potansiyeli açısından da dünyanın sayılı ülkelerindendir. Rüzgar enerjisi potansiyeli de çevre ülkelerin çok ilerisindedir. Bunların dışında, kayda değer ölçüde biyogaz ve biyomas potansiyeli bulunmaktadır. Tüm bu enerji kaynaklarının hiçbir maliyeti yoktur, yenilenebilir olduklarından dolayı tükenmezler ve fosil yakıtların aksine çevre ve insan sağlığına hiçbir zarar vermezler.
Güneş enerjisi çevre kirliliğine yol açmayan tükenmez bir enerji kaynağıdır. Son yıllarda görülen yakıt fiyatlarındaki yüksek artışlar nedeniyle birkaç yıl öncesine kadar ekonomik görülmeyen güneş enerjisi, bazı kullanım alanlarında oldukça ekonomik duruma gelmiştir. Nitekim petrol, kömür ve atom enerjisi gibi birincil enerji kaynaklarına alternatif olarak güneş enerjisi çok umut vericidir. Güneş enerjisi ülkemiz için çok önemli bir paya sahiptir. Nedeni bilinmez ama güneş enerjisine karşılık verilen teşvikler oldukça düşük seviyelerde seyrediyor. Ama Almanya’yı göz önüne alınca daha garip bir tablo ortaya çıkıyor. Bunu şöyle açıklayalım bizim en düşük güneş alan bölgemiz olan Karadeniz bölgesine bakalım. Almanya nın güneş enerjisi bakımından en yüksek bölgesi Karadeniz bölgemiz kadar olmasına rağmen Almanya nın bu konu da ki yatırımlarını hepimiz biliyoruz. Bu durumu görünce devletimizin bu konuda ki eksikleri ortaya çıkıyor.
Bir an önce yenilenebilir enerji kaynaklarına hak ettikleri önemi vermelidir. Hele de güneş enerjisi konusunda daha fazla adım atması gerekiyor. Çünkü yeterince dışa bağımlılığımız var. Enerji yoğunluğu bakımından da durumumuz ortada. Bu konuda yani yenilebilir enerji kaynaklarını değerlendirilmesi için yapılan teşviklerin arttırılması gerekiyor. Bir güneş enerjisi santrali kurmaya kalktığımızda 7-8 yılda geri dönüyor. Alım garantisi ise 10 yıl bu durumda güneş enerjisine yatırım yapmak hiç de sağlıklı olmadığı görülüyor. İnşallah kısa zamanda yerli kaynaklara hak ettikleri değer verilir ve ülkemiz daha da iyi bir konuma gelir.  insanların  fatura döngüsünden  enerji faturasini çıkardığınızda  her eve kişi  başı  300 tl daha gıda  sağlık  eğitim   yatırımına sebep olunur, güneş  bitmez bir kaynaktır.     Sizlere bol güneşli  günler  dilerim