Diyetisyen Sedanur Özdamar


RAMAZANDA BESLENME NASIL OLMALI?

.


11 ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesiyle beslenme düzenimizde de değişiklikler meydana gelmektedir. Öğün sayıları ortalama 4-5 oluyorken Ramazan ile bu sayı 2’ye hatta bazen daha az yiyerek zayıflamayı düşünenler veya iftarda ipin ucunu kaçırınca sahurda yiyemeyenler için öğün sayısı 1’e düşmektedir. Bu durumun sağlık açısında etkisini, öğün sayısının kaç olması gerektiğini ve Ramazan ayı boyunca dikkat edilmesi gereken noktaları merak edenler için güzel bir yazı sizleri bekliyor. Oruç tutmak vücudu arındırmada oldukça önemlidir. Fakat oruç tutarken yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeliyiz. Bunun için yapmamız gerekenler;

En başta sahuru atlamamalıyız

Genel olarak sahur yapıp yatınca kilo alma korkusu olmakta fakat aksine sahur yapılmazsa hem iftarda gereğinden fazla yemek yenir, bunlar yağ olarak depo edilir hem de gün boyu yetersiz enerji alınması sonucu halsizlik, baş ağrısı, kan şekeri ve tansiyonda daha fazla dalgalanmalar ve dikkatsizlik görülür. Bu sene ortalama 15-16 saat sürecek olan oruçta tokluk süremizi artırmak için sahurda protein içeriği yüksek gıdaların yanında dengeli olarak yağ ve karbonhidratta almalıyız. Sofrada protein ihtiyacımız için yumurta, peynir ve yoğurt bulundururken yulaf unu, tam buğday unu ve çavdar ekmeği gibi posa oranı yüksek karbonhidratlara ve zeytin, ceviz ve avokado gibi sağlıklı yağlara da yer vermeliyiz. Vücuttan su atımını önlemek için kahve ve çay gibi içeceklerden uzak durmaya ayrıca tuzlu ve baharatlı gıdalar tüketmemeye de dikkat etmeliyiz.

İftarı 2 kısma ayırın

İftarı iki kısma ayırmak hem mide rahatsızlığını hem de hazımsızlığı ve şişkinliğin önlemede yardımcı olur. İftar açarken suya birden yüklenmeyin, içtiğiniz su miktarı 2 bardağı geçmesin. Su ile birlikte hurma ve zeytin tükettiğinizde kan şekeri ve tansiyonunuzu düzenler. Ardında çorba ve salatayı yiyebilirisiniz. Bunları yaptıktan sonra 10-15 dakika midenize dinlemesi için zaman tanıyın. İkinci kısmada hem tokluk sağlaması hem de ihtiyacın karşılanması için protein içeriği yüksek ana yemeğe geçilir. Protein ihtiyacını karşılamak için et yemekleri dışında etli sebze veya etli kurubaklagil yemekleri ya da zeytin yağlı sebze yemeği yanında peynir veya bakliyat içeren gıdalar tüketilebilir.

2 saat sonra bir ara öğün yapın

İftardan sonra uzun süren açlığın etkisiyle gözümüz bir anda şerbetli tatlı arayacaktır işte burada dikkat edin. Öncelikle biraz sakinleşin ve su içmeye gayret edin. Orucu açtıktan 2 saat sonra meyve ve kuruyemişlerle bir ara öğün yapılabilir veyahut tatlı tüketilecekse bu öğünde daha az şeker ile yapılmış güllaç veya sütlaç gibi hafif bir sütlü tatlı tercih edebilirsiniz.