Uz.Dr. Ayhan Yiğit


OKULLAR AÇILDI -1-

.


Yeni öğretim ve eğitim yılımız hayırlı ve başarılı olsun...

TÜM ÖĞRETMENLERE ve İL YÖNETİCİLERİNE BAŞARILAR VE KOLAYLIKLAR DİLİYORUM.

Salgın devam ediyor, bu nedenle taşıyıcı toplumda her kesimde var. Bu nedenle öğrencilerde ve öğretmenler de de olacaktır...

Öyle ise tedbirler öne çıkıyor ve çok, çok önem kazanıyor!

Bunlardan bir kısmı KİŞİSEL, bir kısmı KURUMSAL ve DEVLETSEL.

EN ÖNEMLİLERİNİ SIRALARSAK:

Aşı, maske, kalabalığı azaltma, taşımayı azaltma, havalandırma ve bilgilendirme...

Bunları biraz açalım:

AŞI EN ÖNEMLİ SİLAH; yararı çok söylendi ve söyleniyor, tekrar etmeyeceğim! Tüm öğretmen ve personel aşılanmalı... Öğrencilerden yaşı tutanlarda aşılanmalı.

Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim bakanı anlaştı, program başladı. Başarının yüksek olması için, öğretmenlerimizin ve velilerimizin bu hizmete koşması lazım, yardımcı olmaları lazım...

MASKE ÖNEMLİ BARİYER; fakat çocuklar, uymaya bilir, bilincinde olmaya bilir söz dinlemeyebilirler... Burada da öğretmenlere iş düşüyor, öğretmen – veli – yönetim iş birliğinin faydalı olacağı kanısındayım.

KALABALIĞI AZALTMA; bu çok önemli, ama uygulamak personele ve fiziki şartlara bağlı olduğu için, zor bir süreç...  Maddiyata ve zamana ihtiyaç var; bu olumsuzluklar olsa da, ısrarla ve titizlikle yapılabilecekler yapılmalı...

Sınıftaki öğrenci sayısı ne kadar az olursa; bulaşma ve bulaştırma riski o kadar azalır! Örnek, otuz örgenci varken % 10 u taşıyorsa, üç bulaştırıcı, üçer kişiye bulaştırsa,    3x3 = 9 kişi eder!

Sınıfta yirmi öğrenci olsa, 2x3= 6 kişi eder!

Bu uygulama, okul ve sınıf sayılarına bağlı... Sabahçı öğleci olabilir, mahallelerde çok okul var, kullanılır halde olanlar var, hafif tadilat, boya badana ile kullanılacak hale gelecekler var.

Bunları aktif hale getirmek lazım!

MİLLİ EĞİTİM Müdürlüğümüz bu okulları tespit edip, kâşif yaparak rapor hazırlaya bilir ve hizmete sokabilir...  Tadilat / onarım işinde; valilik, belediyeler destek verebilir, vermelidir!

TAŞIMAYI AZALTMA; Taşımayı azaltmada, iki yönden yararlanacağız, hem taşınırken bulaşmayı, hem de kalabalığı azaltarak bulaşmayı azaltmış olacağız...

Minibüs ve otobüsler her zaman sıkıntı; ne kadar az sayıda kişi binerse ve az yol giderse, oka dar çok korunmuş olur. Tersi olursa, az korunur, bulaşma riski artar!

Bu yolculuk sırasında öğrenci köyden alıp şehre, şehirden alıp köye götürecektir... Bu kaçınılmaz bir bulaşı zinciridir. Yanı taşımada risk yüksektir!

Yine taşınan öğrencilerle, merkez okullarda sayı artacaktır.(Kalabalık risk faktörü)

HAVALANDIRMA; buda çok önemli, sadece sınıfların havalandırılması yetmez, koridorların da havalandırılması gerekir...

Koridorlarda camlı kısım varsa açılır hale getirmek, yoksa açılır pencereler yapmak lazım. Bu tabii teknik mesele, teknik elamanlar ön ayak olmalı.

Ben sağlık kısmına, havada birike bilecek VİRÜS YOĞUNLUĞUNA / sayısına dikkat çekmek istiyorum. Mesela; sınıfta 20-30 kişi varsa, koridorlarda 80- 120... kişi olacak!

BİLGİLENDİRME; Başta öğretmenler olmak üzere, personeller ve veliler doğru ve yeterli bilgilendirilmeli!

Herkes biliyorum diyor ve bildiğini zannediyor, ama daha çok eksiğimiz var...

Hala eğitimcilerden ve halktan ’’ MASKENİN NE YARARI VAR, AŞI ETKİLİ Mİ ?’’diye soruyorlar. Sormaları güzelde,’’ faydası yok, zararları varmış’’ diye savunuyorlar!

Bunlar olmamalı, bilip yapmamak ayrı, bilmemek ayrı.

Bu YETERLİ ve DOĞRU bilgilenmediklerinin kanıtı! Yazı devam edecek.

AŞINIZI yaptırın, hasta olmayın, kimseyi hasta etmeyin! Hoş ve sağlıklı kalın...

                                                                      Dr. Ayhan YİĞİT

                                                                      Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı