Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Narsisizmin nedir ? Narsistle mücadele

.


 

 

Narsist, kendini beğenmiş veya kibirli davranan birini tanımlayan yaygın bir slogandır.  Çoğu insanın bilmediği şey, narsisizm veya narsisistik kişilik bozukluğunun  aslında ciddi bir durum olduğudur . Narsistik kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle bencil veya üstün görünürler, ancak bunun nedeni kırılgan bir öz-değer duygusunu telafi etmeleridir. Narsizmin temelinde yetersizlik vardır diyebiliriz .  Genellikle diğerlerinden üstün olduklarına inanırlar. Erkeklerde kadınlardan daha yaygın olan Nkb, kendi görüşlerinin, duygularının ve çıkarlarının diğerlerinden daha önemli olduğunu hissettirir.

 Bir narsistle başa çıkmak için şu adımları atın: 
1) Eleştirilerinden  etkilendiğinizi belli etmeyin : üzülmek , ağlamak , sinirlenmek  
2) Kendi adına konuş : Bir şeye ihtiyacınız olduğunda, açık ve net olun. 
3) Psikologdan veya psikiyatrden yardım alın 
4) Sakin ol : Kavga etmeye çalışırlarsa veya sizi gaza getirirlerse tepki vermemeye çalışın (kendi gerçekliğinizden şüphe duymanıza neden olur). 

Ne Yapmamalı? 

1)Onları yönlendirmeye çalışmayın : Narsistler kontrol sahibi olmayı severler ve çoğu zaman onu kaybetmekten korkarlar. 

2) Tartışmayın veya karşı karşıya gelmeyin. 

3)Geçmiş konuların üzerine gitmeyin 

Narsist bir kişiliğe sahip biri ne söylerse söylesin, sizin istekleriniz ve ihtiyaçlarınız muhtemelen onlar için önemsizdir. Ve bu konuyu gündeme getirmeye çalışırsanız, dirençle karşılaşabilirsiniz.Narsist bir kişiliğe sahip biriyle başa çıkmanın ilk adımı, onun kim olduğunu kabul etmektir 

İNSTAGRAM : 1stajer._psikolog