Diyetisyen Sedanur Özdamar


KİLO VEREMEMENİZİN SEBEBİ PKOS OLABİLİR

.


Polikistik Over Sendromu (PKOS) son yıllarda artış gösteren hormon bozukluğuna bağlı olarak kadınlarda meydana gelen bir hastalıktır. Genellikle küçük küçük kistlerin (polikistler) yumurtalığın etrafını sararak meydana getirdiği bu hastalık; kendini adet düzensizliği veya adet olamama ile gösterirken kilo da artış, yüz ve vücutta sivilcelenme, tüylenme, yağlanma, insülin direnci ve obezite gibi sorunları da beraberinde getirmektedir.

PKOS olan hastalarda insülin direncinin gelişmesine bağlı olarak göbek bölgesinde yağlanma, ani şeker düşmeleri sonucu gözlerde kararma, tatlı ve hamur işlerinin tüketiminde aşırı artış, kiloda artış ve kilo verememe problemleri görülür. Ve ne yazık ki bu durum kısır bir döngü halinde birbirini takip eder. Vücutta ağırlık kaybı sağlanmadığı sürece hormonal bozukluklar ilerlemekte ve ağırlık kaybına karşı bir direnç oluşturmaktadır.

PKOS beslenme ile yok olmaz fakat PKOS’un sebep olduğu obezite, menstrual siklus bozukluğu (adet düzensizliği), yüksek kolestrol, erkek tipi kıllanmalar, cilt ve iştah sorunları, yüksek kan şekeri ve hormon dengesizliği gibi belirtilerin beslenme tedavisi sayesinde düzeltilebilmesi mümkündür.

PKOS olan hastaların dikkat etmesi gereken durumlar;

- Doymuş yağ içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

- Glisemik indeksi düşük gıda tercih edilmelidir (bulgurun glisemik indeksi pirinçten düşüktür). - Yüksek lif içeren besinler tüketilmelidir.

- Uzun süre aç kalınmamalıdır.

- Paketli gıdalar tüketilmemelidir.

- Mutlaka günlük 30 dakika spor yapılmalıdır.

En sağlıklı sonucun alınması için bir diyetisyen tarafından kişiye özel bir diyet programı yapılması gerektiği ise unutulmamalıdır.

Diyetisyen Sedanur ÖZDAMAR

E-mail: dytsedanurozdamar@gmail.com

İnstagram: https://www.instagram.com/dytsedanurozdamar/