Diyetisyen Sedanur Özdamar


KARANTİNADA BESLENME NASIL OLMALI?

.


kapanmayla birlikte stres, kaygı ve endişede artış meydana gelebilmektedir. Bu duygular bir süre sonra can sıkıntısından yeme, gece yeme atakları ve düzensiz beslenmeyi beraberinde getiriyor. 17 günlük bu süreçte nelere dikkat etmemiz gerektiğine birlikte bakalım. İzolasyonun yanında koronavirüsten korunmanın önemli bir noktası da bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaktan geçiyor. Bunun için 17 günlük bu kapanmada şu 3 şeye dikkat etmenizi öneriyorum;

- Sağlıklı ve dengeli beslenmek,evde kaldığımız süreçte beslenmemize her zamandan çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Önceki zamanlardaki yemek saatimizi ve beslenme şeklimizi bozmamalıyız. Mutfağa her girip çıktığımızda bir şeyler atıştırıp kalori alımını arttırmamalıyız. Üstelik hareketimizde azalma olacağı için porsiyonlarımızda bir miktar azaltma gerçekleştirebiliriz. Televizyon veya bilgisayar karşındaysanız aman dikkat. Bu zaman diliminde bir şeyler izlerken yediklerimizin farkına varamayız. Bunun için ya hiçbir şey yememeliyiz ya da porsiyonunu ayarlayarak gelmeliyiz. Diğer bir problemimiz ise bu süreçte hamur işlerine ağırlık verilmesidir. Bu amaçla mutfağa çok sık gidilmemelidir. Mutfakta zaman geçirmeyi sevenlere ise önerim daha sağlıklı tarifler denemeleri olacaktır.

- Fiziksel aktivite Fiziksel aktivite de beslenme gibi hayatımızda önemli role sahiptir. Spor salonlarının kapalı olması veya sokağa çıkamıyor olsak bile egzersiz yapmaktan geri kalınmamalıdır. Evde imkanların el verdiği ölçüde hareket ederek kas kitlelerimizi çalıştırmalıyız. Hiçbir şey yapamıyorsak ev işi veya temizlik yaparak enerji harcamış oluruz. Unutmayınız egzersiz, serotonin yani “mutluluk hormonu” salgılatmada görevlidir. Ve buna bu süreçte ihtiyacımız olacaktır.

 - Düzenli uyku Bağışıklığımız için önemli diğer bir konu ise uyku. Uyku, çoğu kişi tarafında önemsenmeyen bir konu gibi gözükse de bu algı çok yanlış. Çünkü uyku esnasında metabolizmayı, büyümeyi, sinir sistemini, beyin fonksiyonlarını etkileyen birçok hormon salgılanır. Ve bunlar ancak gece karanlığında gerçekleşir. O yüzden gece boyu oturup gündüz uyumak yerine biyolojik saatimize göre hareket etmemiz oldukça önemlidir.

Diyetisyen Sedanur Özdamar

 E-mail: dytsedanurozdamar@gmail.com

Instagram: https://www.instagram.com/dytsedanurozdamar/