Burak Akalın


İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı

.


Günümüzün en büyük sorunlarından birisi ‘bağımlılık’. Eskiden bağımlılık denince akla sigara, alkol ve madde bağımlılığı gelirdi. Şimdi ise ilerleyen teknoloji ile herkesin kolay bir şekilde internet erişimine sahip olması nedeniyle internet ve bilgisayar bağımlılığı neredeyse sigara, alkol ve madde bağımlılığını geçmiş bulunmaktadır. İnternet ve bilgisayar bağımlılığının birçok sebebi vardır bunlar; Genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçen zamanın önemsiz görülmesi, yoksun kalındığında ise aşırı sinirlilik hali ve saldırgan olunması durumu olarak tanımlanabilir.

İnternet Bağımlılarının Tipik Davranışları:

İnternete bağlı değilken, internette yapılan aktivitelerin hayalinin kurulması, internet kullanımının artan oranlarda devam etmesi, internette planlanandan daha fazla zaman geçirilmesi, internet yüzünden işteki ya da okuldaki başarıda düşme görülmesi ya da sosyal ilişkilerde kopma yaşanması, internet kullanımı hakkında aile ya da arkadaşlara yalan söylenmesi gibi birçok davranış örnekleri göstermektedirler. Bu kişiler genel olarak internet kullanımını kontrol edemez ve interneti, sorunlardan kaçmak veya karamsar ruh halinden kurtulmak için kullanırlar.

İnternet Bağımlılığının Belirtileri:

Sosyal faaliyetlerde azalma, dostları tarafından anlaşılamama duygusu, Her gün internete bağlanmak ve bağlı iken zamanın farkında olmamak, İnternet dışı uğraşlara ilginin kaybolması, iş verimliliğinin düşmesi, sürekli uykusuz kalma ve yorgunluk, alışverişlerin internet üzerinden yapılması, aile fertlerine yeterli zamanı ayıramama, aile bağlarının zayıflaması, günlük yaşamdaki iş ve kişilerin, internetteki yaşamına engel olduğu düşüncesi ve Bilgisayar kullanımı nedeniyle eşler arasında anlaşmazlık ve sorunların ortaya çıkması bu bağımlılık türünün en önemli belirtileridir.

Bu kriterler ışığında sizde çevrenizde internet ve bilgisayar bağımlısı olduğunu düşündüğünüz kişiler varsa uygulamanız gerekenleri anlatıyorum. Bu kişiler için internet kullanma çizelgesi yapılabilir, internet kullanımı hakkında bilgi verilmeli, arkadaş ve sosyal çevrelere zaman ayırması sağlanmalı, aileler gençlere zaman ayırmalı ve birlikte etkinlikler yapmalı, gençler ile konuşarak, hobi olabilecek, sevdikleri, ilgilendikleri konular bulunmalı, internete bağlı iken hangi sitelerde ne yaptığını anlamak üzere oda ziyaretleri yapılmalı, gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak üzere, düzenli kitap okumasını sağlayın, ve okudukları hakkında konuşun.

Özellikle ailelerin gençlere karşı tutumunda çatışmaya ve tartışmaya yer vermemesi gerekmektedir. Önemli olan kontrol etmek, sorunu ertelemek (bilgisayarı söküp almak gibi) değil!

Uzman Klinik Psikolog Burak AKALIN

Mail: psikologburakakalin@gmail.com