Hayrunnisa Şenkaya (psikolog)


Bipolar Bozukluk

.


 

 

Uzun bir süre boyunca hem yüksek yoğunluklu hem de düşük yoğunluklu duygusal dönemleri içeren aşırı ruh hali değişimlerine bipolar bozukluk adı 

verilir. Psikolog veya psikiyatr yardımı olmadan, bu bozukluk bir kişinin normal bir yaşam sürmesini engelleyebilir.

 

Bipolar bozukluğu kim geliştirebilir?

Bipolar bozukluk yaygındır 100 yetişkinden birine hayatlarının bir noktasında bu durum teşhisi konur. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak sıklıkla 15-19 yaşları arasında ve nadiren 40 yaşından sonra gelişir. 

Hayatın her kesimindeki kadınlar ve erkekler bipolar bozukluk geliştirmeye eşit derecede eğilimlidir. Bipolar bozuklukta genel ruh hali değişimleri kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Örneğin, bazı insanlar yaşamları boyunca yalnızca birkaç bipolar epizod yaşar ve epizodlar arasında duygusal olarak sabit kalırken, diğerleri birden fazla epizod yaşar. Bipolar bozukluk manik ve depresif adı verilen dönemlerle sınıflanirlar.

 

 Bipolar bozukluğun depresif evresinde kendini gösteren belirtiler şunlardır:

depresif ruh hali - derin bir üzüntü, çaresizlik ve umutsuzluk hissinin ortaya çıkması

azalmış ilgi veya zevk

kalıcı yorgunluk

kilo kaybı

uyku bozuklukları

konsantre olma ve rasyonel düşünme zorluğu

karar vermede zorluk

İntihar düşünceleri

Kararsızlık ve yetersizlik fikirleri

iştahsızlık.

 

Mani doneminde ; yüksek düzeyde özgüven veya ihtişam

aşırı, hızlı ve tutarsız konuşma 

uyku ihtiyacının azalması, ancak yorgunluk olmadan.

bir fikirden diğerine hızla geçme eğilimi, çok daha hızlı, 

 

Bipolar bozuklukla nasıl baş edilir ?

 

Kendinizi ne kadar kötü veya kontrolden çıkmış hissederseniz hissedin, bipolar bozukluk söz konusu olduğunda güçsüz olmadığınızı hatırlamak önemlidir. Psikologunuzdan veya psikiyatrinizden aldığınız desteğin ötesinde semptomlarınızı azaltmak için kendiniz için yapabileceğiniz birçok şey var;

Yaklaşan bir manik veya depresif dönemin uyarı işaretlerini tanımak önemlidir. Önceki ruh hali bölümlerinizden önce gelen erken belirtilerin bir listesini yapın. Ayrıca geçmişte mani veya depresyona yol açan tetikleyicileri veya dış etkileri belirlemeye çalışın. Yaygın tetikleyiciler şunları içerir:

 

stres

finansal zorluklar

sevdiklerinle tartışma

okulda veya işte sorunlar

mevsimsel değişiklikler

uyku eksikliği

 

Bunun dışında , Alkol, kafein ( kola , çay , kahve ..) ve benzeri maddelerin tüketimini azaltmak;

Uyuşturucudan kaçınma.Alkol ve uyuşturucudan kaçınmak, manik, hipomanik veya depresif belirtilerden kurtulmanın önemli bir parçasıdır ve ruh halinin dengelenmesine yardımcı olur. Çok az uyumak maniyi tetikleyebilir, bu nedenle bol bol dinlenmek önemlidir. Bazı insanlar için birkaç saat kaybetmek bile sorunlara neden olabilir. Bununla birlikte, çok fazla uyku ruh halinizi de kötüleştirebilir. En iyi tavsiye, tutarlı bir uyku programı sürdürmektir .

 

INSTAGRAM: _stajyer_psikolog