YARGIDAKİ İKTİDAR KORKUSUNA KARŞI KANUN TEKLİFİ

.


GÜNDEM 15.10.2021 18:36:00 0
YARGIDAKİ İKTİDAR KORKUSUNA KARŞI KANUN TEKLİFİ


CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, AKP iktidarının yargı üzerindeki etkisini azaltmak, hakim ve savcıların karar verirken “başıma bir şey gelir mi?” diye kaygılanmalarına son vermek amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.
 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, AKP iktidarının yargı üzerindeki etkisini azaltmak için harekete geçti. Tanal, hakim ve savcılara coğrafi ve mesleki teminat sağlanması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu. Söz konusu kanun teklifiyle, hakim ve savcılara verecekleri kararların sonucunda “başıma bir şey gelir mi?” diye düşünmeden, adil ve hukuki yargılama yapmalarını sağlamak ve vatandaşa kanunlarla tanınan adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi amaçlanıyor.
 

Teklifin yasalaşması halinde hakim ve savcılar, kendi rızaları olmadan veya görev süreleri dolmadan bulundukları yerden başka bir yere tayin edilemeyecek.

“HER AN İHRAÇ EDİLECEKMİŞ, GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLECEKMİŞ KORKUSU…”

 

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, iktidarın yargıya yönelik etkisine dikkat çekildi.
 

Hâkim ve savcıların yaşadıkları sorunların çözümü, uygulanan baskılar yüzünden adil ve tarafsız kararlar vermelerinin önündeki engellerin kaldırılarak herkes için adalet sağlanmasının hedeflendiğinin altı çizildi.
 

Mesleğe yeni başlayan hâkim ve savcıların kendilerini mesleki anlamda güvende hissetmediklerinin vurgulandığı gerekçede, hakimlerin her an ihraç edilecekmiş, görev yerleri değiştirilecekmiş korkusu sonucu verdikleri kararların, vatandaşların yargıya olan güvenini sarstığı belirtildi.
 

Gerekçede şunlar kaydedildi: “Hâkim ve savcılarımıza gerekli mesleki teminatlar verildiği takdirde mesleki açıdan kendilerini daha güvende hissedecekleri için bağımsız ve adil kararlar vermeleri mümkün olacaktır. Bir hâkim veya savcının bağımsız ve adil bir karar verebilmesi, önüne gelen dosyanın taraflarına değil, dosyanın esasına yoğunlaştığı takdirde mümkündür. Eğer ki hâkim veya savcı, dosya üzerinde gerekli işlemleri yaparken adaleti, eşitliği ve hukuku değil de ‘başıma bir şey gelir mi?’ sorusuna odaklanıyorsa, o ülkede adaletin arpa boyu kadar yol gidemeyeceği aşikardır. Kanunlarla vatandaşa tanınan adil yargılanma hakkının ihlal edilmemesi için hakimler ve savcılarımıza coğrafi ve mesleki teminatlar sağlanmak zorundadır.”

 


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA