Türkiye’de ilk kez 13 uzmanlık derneği ve 1 hasta derneği, hipertansiyon ve tip 2 diyabet başta olmak üzere kronik hastalıklarda tedaviye uyumu artırmak için güç birliği yaptı. Servier Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla hayata geçirilen “Türkiye 2030’da %50” projesi, tedaviye uyum oranlarını 2030’a kadar en az %50’ye yükseltmeyi hedefliyor.
Derneklerin ortak deklarasyonunda, kronik hastalık kontrolündeki düşük oranların acil eylem gerektirdiği vurgulandı. Türkiye’de hipertansiyonda hedefe ulaşma oranı %22,2, tip 2 diyabette %36,7 seviyesinde. Uzmanlara göre tedaviye uyumun artırılması, erken ölüm oranlarını %21 azaltma potansiyeli taşıyor.
Proje; hekim eğitimleri, hastada uyum artırıcı dijital çözümler, farkındalık kampanyaları ve sağlık sistemi optimizasyonu olmak üzere dört ana başlıkta ilerleyecek. Çalışmaların başarıya ulaşması halinde milyonlarca kişinin yaşam kalitesinin artması, komplikasyonların azalması ve sağlık harcamalarında ciddi tasarruf sağlanması öngörülüyor.