ÖMEROĞULLARI “12 MART BİR KURTULUŞ DESTANIDIR”

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci ve İstiklal Marşının Kabulünün 99. yılını kutlayan, Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ömer Ömeroğulları “12 Mart Bir Kurtuluş Destanıdır” dedi.


GÜNDEM 11.03.2020 11:41:00 0
ÖMEROĞULLARI “12 MART BİR KURTULUŞ DESTANIDIR”

Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yılını kutlayan, Bursa Erzurum Dernekleri federasyonu Genel Başkanı Ömer Ömeroğulları “12 Mart Bir Kurtuluş Destanıdır” diyerek, Erzurum’un Kurtuluşu kutlamalarının sadece geçit töreni olmadığını, verilen büyük mücadelenin gelecek nesillere öğretilmesi ve unutturulmaması gerektiğini söyledi.

ÖMEROĞULLARI’NIN 12 MART MESAJI;

Erzurum’un Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde büyük bir merkez haline geldiğini ve Anadolu topraklarının adeta sigortası olduğunu ifade eden Ömeroğulları, “Erzurum Selçuklular tarafından fethedildiği tarihten itibaren Anadolu’nun kapısı olarak düşmanlara geçit vermeyen bir kale görevi görmüştür. Kurtuluş Savaşı’na kadar olan dönemde zaman zaman işgallere maruz kalan Dadaşlar diyarı Erzurum, yiğit evlatlarının canlarını ortaya koyarak verdikleri mücadelelerle her seferinde düşmandan temizlenmiştir.

Kurtuluş Savaşı yıllarında ise Erzurum, bu mücadelelerin en acılarından birini vermek zorunda kalmıştır. Eli silah tutan erkekleri, cepheden cepheye koşan Dadaşlar diyarında geride yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kalmıştı. Erzurum’u işgal eden Rusların gözü önünde Ermeni çeteleri kadın, erkek demeden büyük bir katliam yapmaya başlamışlar."

KADINLARIN DA DESTAN YAZDIĞI TEK ŞEHİR

"Çok büyük kıyım ve katliamlara maruz kalan ve Birinci Dünya Savaşı’nın en dehşetli şekilde yaşandığı Erzurum, 2 yıllık esaretten sonra, 12 Mart 1918’de Kazım Karabekir Paşa’nın komutasındaki Birinci Kafkas Kolordusu ve kahraman Erzurum halkının mücadelesiyle yeniden bağımsızlığını elde etmiş ve burçlarına ay-yıldızlı bayrağı dikmiştir. Erzurum, kelle koltukta mücadelenin verildiği bir şehirdir. Öyle kolay kolay yok olacak, yapılan zulümleri, katliamları sineye çekecek bir şehir değildir. Burası, erkekleri 7 cephede savaşırken Nene Hatunların düşman karşısına çıkıp, göğsünü vatanına, milletine ve bayrağına siper ederek destan yazdığı dadaşlar diyarıdır” ifadelerine yer verdi.

Erzurum’un kurtuluşunun Anadolu’nun dört bir yanına yeniden umut olduğunu belirten Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ömer Ömeroğulları, “Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşuyla, 12 Mart Anadolu’nun yeniden şahlanışa geçtiği bir tarih olmuştur. Adeta üzerlerindeki ölü toprağından kurtulan Anadolu’nun kahraman evlatları önce 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresi’ni toplamış ve “kurtuluştan kuruluşa” giden Milli Mücadelenin temellerini Erzurum’da atmıştır. Bu temel ilk meyvesini 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla vermiştir” diye konuştu.

İLAHİ TECELLİ

İstiklâl Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Kabul edilmesinin 99. Yılını da kutlayan Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ömer Ömeroğulları, Erzurum’un kurtuluşu ile İstiklâl Marşı’nın kabulünün aynı tarihe denk gelmesini ilahi adaletin bir tecellisi olarak nitelendirdi. İstiklâl Marşı’nın bir şiir olmaktan öte bir destan olduğuna dikkat çeken Ömeroğulları, “12 Mart, bizim için Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı’nın, Milli Marş olarak kabul edildiği tarih olarakta önemlidir."Şeklinde konuştu.

 


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA