Muş'ta besicilerin kızaklı kış mücadelesi

Muş

Karabey köyünde besiciler, 3 metreyi bulan karda meşe yapraklarını kızakla taşıyarak hayvanlarını besliyor.

Kışın İki Kat Artan Mesai

Muş’un yüksek rakımlı köylerindeki besiciler, çetin kış şartlarında hayvanlarını beslemek için zorlu bir mücadele veriyor. Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu bölgede, yaz aylarında toplanan meşe yaprakları kış boyunca hayvan yemi olarak kullanılıyor.

Kızakla 2 Kilometrelik Yol

Merkeze 55 kilometre uzaklıktaki Karabey köyünde yaşayan besiciler, yazın traktörle girilemeyen sarp arazilerden topladıkları yaprakları kışın kızaklara yüklüyor. Yaklaşık 2 kilometrelik bu zorlu yolu yürüyerek kat ediyorlar.

"Bazen Kızağın Altında Kalıyoruz"

Besici Servan Akar, aile olarak hayvancılık yaptıklarını belirterek, "Günde iki kere tepeye tırmanıyor, iki sefer kızakla yük getiriyoruz. Bazen kızağın altında kalıyoruz, bazen devriliyor. Kış çetin geçiyor; kar çok, hava soğuk. Ama mecburuz, beslemek zorundayız" dedi.

Gelecek Bahara Umutla

Besiciler, dondurucu soğuğa rağmen hayvan bakımını aksatmıyor. Tek geçim kaynakları olan hayvancılığı sürdürmek ve hayvanlarını sağlıklı bir şekilde bahara ulaştırabilmek için çetin kış mesaisini aralıksız sürdürüyorlar.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Manisa'da Ramazan öncesi fırın denetimleri sıklaştı
Gemlik Çarşı Meydanı'nda güvenlik ve estetik çalışmaları
Manisa'da toplu taşıma durakları yenileniyor
Eskişehir'de Yerel Tohum Takas Günleri başlıyor
Balıkesirli sporcular güreş ve judoda 18 madalya kazandı
Haberi Sesli Oku