MEB PIKTES ÖĞRETMENLERİNİ GEÇİCİ İŞÇİ STATÜSÜNDE ÇALIŞTIRIYOR

AB tarafından desteklenen mülteci çocukların eğitime erişimi projesi PIKTES’te 4 yıldır görev alan öğretmenlerin geçici işçi statüsünde çalıştırılarak kadroya alınmaması tepki çekiyor. CHP’li vekil Mahmut Tanal, sistemdeki çelişkiye dikkat çekti.


CHP 8.05.2020 15:35:00 0
MEB PIKTES ÖĞRETMENLERİNİ GEÇİCİ İŞÇİ STATÜSÜNDE ÇALIŞTIRIYOR

AJANSTURKHABER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kartepe Gençlik Kolları’nın Instagram canlı yayınında gençlerin sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, başta Suriyeli çocuklar olmak üzere geçici koruma altındaki çocukların Türkiye’deki eğitime erişimlerini sağlayan PIKTES öğretmenlerinin kadro talebinin karşılanması gerektiğini söyledi.

 

SIRF TAZMİNAT ALMASINLAR DİYE

“Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi” anlamına gelen PIKTES’in, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği’nce desteklenen bir eğitim projesi olduğunu hatırlatan Tanal, bu proje kapsamında 4 yıldır aralıksız görev alan öğretmenlerin geçici işçi statüsüyle çalıştırılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.


Sayıları 4 bini bulan PIKTES öğretmenlerinin sözleşmeli öğretmenler gibi KPSS, mülakat ve güvenlik soruşturması aşamalarını geçerek göreve başlatıldığını belirten Tanal, maaşları AB tarafından verilen hibeyle karşılanan PIKTES öğretmenlerinin belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, “Böyle geçici süreli iş sözleşmeleri hangi hallerde yapılır? Bu inşaat işlerinde yapılır, köprü ihale işlerinde yapılır, yol ihale işlerinde yapılır, mevsimlik tarım işçiliği gibi işlerde yapılır. Yani siz kalkıyorsunuz, süresiz ve aralıksız 4 yıl boyunca görev yapan bu insanlar sırf kıdem tazminatı hakkını almasın diye sözleşme hazırlıyorsunuz” dedi.

ÖZLÜK HAKLARINDA İŞÇİ, DİĞER HAKLARDA KAMU GÖREVLİSİ SAYILMASI ÇELİŞKİSİ 

PIKTES öğretmenlerinin özlük hakları bakımından “geçici işçi” sayılmasının büyük bir çelişki doğurduğuna dikkat çeken CHP’li Mahmut Tanal şöyle devam etti: “Bu öğretmenler işçi değil ki. Bu öğretmenler memur. Bu öğretmenler Allah göstermesin herhangi bir suça bulaştıkları zaman 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabiler. Bu öğretmenlere karşı aynı zamanda eğer bir eylem yapılırsa bunlar kamu görevlisi olduğu için ceza da arttırılır. Kanun koyucu böyle absürt işlerle uğraşmaz. Bunların yaptığı absürt iş. Kişi özlük hakları açısından işçi ama diğer haklar açısından da kamu görevlisi sayacaksınız. Ya kamu görevlisi olacak ya işçi sayılacak. Öğretmen işçi sayılmaz. Öğretmen kamu görevlisidir. Öğretmenin mutlak sürede kadrolu olması gerekir. PIKTES projesinde görevlendirilen öğretmen arkadaşlarımızı sınava alacaksınız, güvenlik soruşturmasına tabi tutacaksınız, bir kamu personelinde aranan tüm koşulların hepsini isteyeceksiniz ama özlük hakları anlamında kadrolu yapmayacaksınız. Bu hukuka aykırıdır, bu anayasaya aykırıdır. Çünkü hukuk devleti, vatandaşa huzur veren, vatandaşa mutluluk veren bir sistemin, rejimin adıdır. PIKTES öğretmeni arkadaşlarımız hiç merak etmesinler, bu konuyu TBMM gündemine taşıyacağız. Takipçisi olacağız. Cumhuriyet Halk Partisi varsa herkes için vardır.”

 


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA