İKMİB 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ AÇIKLAMASI


EKONOMİ 13.07.2020 23:25:00 0
İKMİB 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ AÇIKLAMASI

Ülkemizin 4 yıl önce yaşadığı 15 Temmuz darbe girişimine karşı milletimiz, birlik ve beraberlik içinde demokrasi zaferine imza attı. İş dünyası olarak bu süreçte bizler de üzerimize düşeni yaparak ekonomimizin ayakta kalabilmesi için ne gerekiyorsa yaptık. Her yıl 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nde darbe girişiminde hayatını kaybedenleri anıyoruz. Bu vesileyle, Milli irademize sahip çıkıp hayatını kaybeden tüm şehitlerimizi saygı ile anıyor, gazilerimizi minnet duygularımızla selamlıyorum.

4 yıl önce birlik olarak verdiğimiz mücadele sayesinde ülkemiz kısa zamanda toparlanmayı başardı. Birlikte hareket etmenin ve milletimizin darbe girişimi karşısında dik duruşunun ne denli büyük bir güç oluşturduğunu gördük. Ticaret ilişki içinde olduğumuz ülkelerde yanlış bir algı oluşmasını önlemek üzere hükümetimiz başta olmak üzere iş dünyası olarak diplomatik süreçleri başarılı bir şekilde yürüttük.Dolayısıyla ticaretimizin ve ekonomimizin etkilenmemesi için iş dünyası olarak önemli bir sorumluluk üstlendik.

Bugün tüm bu çabaların karşılığını aldığımıza inanıyorum. Bunu ihracat rakamlarımızda da görüyoruz. Ülke ekonomimiz, 2016 yılından sonra hızla toparlanarak 2017 yılı itibariyle ihracat rekorları kırmaya başladı. Kimya sektörümüzde bu büyük başarıda çok önemli bir role sahip.

Sektörümüzün ihracatı 2017 yılından beri artarak yükselmeye devam ediyor. Geçen sene ise 20,6 milyar dolar ile şimdiye kadarki en yüksek ihracatını yaparak rekor kırdı. Yüzde 18’in üzerinde büyüdü ve Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü oldu. Pandemi dolayısıyla bu sene başındaki hedefimizi güncellemek durumunda kaldık. Bu kapsamda 20 milyar dolar seviyelerini yakalayacağımıza inanıyoruz.

15 Temmuz ile devletimizin yerlileşme politikası da hız kazandı. Kimya sektörümüz ise hammadde bakımından yüzde 70 dışa bağımlı durumda. Bu kapsamda İKMİB olarak, kimya sektörümüzün ihtiyacı olan öncelikli yatırımları, beklenti ve önerilerimizi devletimize iletiyoruz. Özellikle petrokimya alanında faaliyet gösteren Star Rafineri’nin 2018 yılında hayata geçmesi sektörümüz adına çok önemli bir kazanım oldu. Benzer büyüklükte 5-6 tane daha petrokimya tesisine ihtiyacımız olduğunu her zaman dile getiriyoruz. Bununla birlikte pandemi sürecinde dezenfektan, ilaç, medikal gibi ürünlere artan ihtiyaçlar bize kimya sektörümüzün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu gösterdi. Bu açıdan stratejik önemi her geçen gün artan sektörümüze yatırım desteklerinde öncelik verilmesini bekliyor, ülkemizin büyümesine sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz.


SPOR


GÜNDEM

Malatya Doğanşehir Belediyesi 'T.C.'lendi
Gemlik'te Başkan Deviren’den minik başkanlara Lunapark müjdesi
UCLG Başkanı Altay Latin Amerika belediyelerine seslendi
Başkan Aydın, makamının kapılarını halka açtı
İlk kitabını Başkan Zeyrek’e hediye etti

SON DAKİKA