“Galiçya’daki şehitlerimize sahip çıkmalıyız “

Ailesinin soyağacını takip etmek üzere Ukrayna’ya giden gazeteci yazar Hamit Puhaloğlu, Birinci Dünya Savaşı’nda Galiçya Cephesi’nde savaşarak şehit düşen Osmanlı 15. Kolordusu askerlerinin şehitliğini buldu.


ÖZEL HABER 2.07.2020 15:58:00 4
“Galiçya’daki şehitlerimize sahip çıkmalıyız “

Araştırmacı Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, en az Çanakkale şehitlerimiz kadar değerli olan fakat çoğu kişi tarafından bilinmeyen ‘Galiçya Şehitleri’ni anlattı. Puhaloğlu, “Galiçya Şehitleri 1915 yılında Çanakkale Savaşı’nın bitiminde Enver Paşa’nın emriyle Gelibolu’dan Keşan’a gelip buradan trenlerle Galiçya’ya gönderilmiştir.

Bu askerler günümüzdeki bordo bereliler. Askeri yeteneklere sahip, dil bilen ve peyk (günde 140 kilometre yol yürüyebilen) askerlerdir. Bunların yüzde 25’i de hafızdır. Alman Genelkurmayı tarafından seçilen 33 bin askerimiz, Enver Paşa tarafından Almanya ve Macaristan’ın Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşta Almanya’ya yardım amaçlı gönderilmiş, bunların 12 bini Lviv tarafında, 6 bini ise Polonya sınırlarında şehit olmuştur. Bu sıralarda Türkiye Süveyş’te, Yemen’de savaşta olduğu için ordu zayıflamaya başlamıştır. Galiçya topraklarında şehit düşen askerlerimizin bazıları yurda dönemeyip o topraklarda kalmıştır. Dönenler Bakü ve Revan’ı kurtarmış, Kurtuluş Savaşı’nda yurdumuzu savunmuşlardır” dedi.

"MESCİTLER YAPILMALI"

Puhaloğlu, kendi akrabalarını aramak için gittiği Ukrayna’da 1916-1917 yılları arasında şehit düşen askerlerimizin bulunduğu bir mezarlığı da ziyaret ettiğini belirtti. Galiçya’da şehit düşen askerlerimizin gömüldüğü Hıristiyan mezarlığı ile ilgili yardım talep eden Puhaloğlu, bu mezarlığa Türkiye’den ilgilenmesi için birilerinin görevlendirilmesini talep etti.

Ayrıca her yıl Anzak askerlerini ziyarete gelen yakınlarının olduğu gibi, bizim de Galiçya’da şehit düşen askerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, tarih kitaplarındaki asker sayılarının doğruyu yansıtmadığını ve bazı detayların atlandığını belirtti. Anadolu’nun da çeşitli yerlerini gezerek bu konuda kendisine destek verilmesini talep ettiğini söyleyen Puhaloğlu, Ukrayna’daki mezarlık bölgesine çeşitli mescitler yapılmasını ya da gidenlerin ziyaretinde kolaylık sağlayacak imkanlar sunulmasını istedi.

Çanakkale Zaferi’nin 105. yılının kutlanacağı şu günlerde hem Çanakkale hem de Galiçya Şehitlerimize rahmet dileyen Hamit Puhaloğlu, önümüzdeki dönemde araştırmalarına devam edeceğini söyledi. 


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk
ismail AVŞAR
1.07.2020 12:58:01
Çalılmalarınızda başarılar dilerim.

Ekrem Şama
2.07.2020 22:01:06
Galiçya şehitlerinin Türkiye'deki temsilcisi gibi çalışan ve onların hatırlanması için diyar diyar gezen Hamit Puhaloğlu bu defa Erzurumda görev başına koşmuş. Ajansturkhaber sitesini ve Hamit kardeşimi tebrik ederim.

hamit puhaloglu
10.07.2020 17:17:49
teşekkürler arhaviden galiçyaya dualarımızla güneşli köyü merkeze 9 km.

hamit puhaloğlu
13.07.2020 20:01:22
teşekkür hopa

SON DAKİKA