Erzurum Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Şeymanur Çobanoğlu’nun yürütücülüğünü yaptığı ve danışmanlığını aynı bölüm öğretim üyesi Ayşenur Yazıcı’nın üstlendiği bir proje, TÜBİTAK’tan önemli bir destek aldı. "Pseudomonas aeruginosa’da Bon Domaini İçeren PA4426 ve PA4739 Proteinlerinin Antibiyotik Dirençliliğindeki Potansiyel Rollerinin Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
Proje, Pseudomonas aeruginosa bakterisinde antibiyotik direncinin moleküler ve genetik altyapısını detaylı bir şekilde ortaya koymayı hedefliyor. Araştırma, şimdiye kadar bu bağlamda yeterince incelenmemiş ve yeni ilaç hedefleri olma potansiyeli taşıyan özgün proteinlere odaklanıyor. Bu yaklaşım, dirençle mücadelede yeni stratejilerin geliştirilmesine kapı aralayabilir.
Çalışma kapsamında, ilk kez BON domaini içeren bu proteinlerin, bakterinin hem serbest (planktonik) hem de yapışkan topluluk (biyofilm) formları üzerindeki rolleri araştırılacak. Elde edilecek bulguların, özellikle biyofilm kaynaklı direncin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlaması ve dirençle ilişkili yeni moleküler yolakların keşfi için bilimsel bir zemin oluşturması bekleniyor.