ÖZEL HABER

ÖZEL HABER Haberleri

ERZURUM GÖKYÜZÜ ŞEHRİ OLACAK

.


ÖZEL HABER 19.06.2023 13:12:00 0
ERZURUM GÖKYÜZÜ ŞEHRİ OLACAK

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliği ile yapılması planlanan ve dünyada birçok ilkleri içerisinde barındıracak olan Uluslararası Gökyüzüşehri Parkı Projesi oldukça stratejik bir öneme sahip. Parkın, ilk yıl yaklaşık 2 milyon kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Parkın, toplam 2 bin kişiye istihdam sağlayacağı belirtildi.

Haber: İbrahim ULUDAĞ

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi tarafından yapılacak olan Uluslararası Gökyüzü şehri Parkı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Orman ve Su işleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğiyle bu yıl içinde tamamlanacağı bekleniyor. Gökyüzü Şehri Parkı; Kar tanesi Müzesi, Tarih Müzesi ve Böbrek merkezleri gibi dünyanın ilk müze ve eğitim parklarını içerisinde barındıracak.Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi yapılması planlanan parkın tüm dünyada duyurulması adına çok önemli bir proje olarak görülüyor. Erzurum’un yeni gözdesi olacak bu park şehrin kalkınmasına ve yeni iş olanaklarının doğmasına da katkıda bulunacak.

 

Atatürk Üniversitesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde projelendirilen Gökyüzü Şehri Parkı inşaatı 2014 yılında fiilen başladı. 670 bin metrekare arazi üzerinde tasarlanan proje 157 bin 995 metrekare üzerine inşa edilecek. Amaçları farklı olan 23 adet yapıdan oluşan kapalı alan, 110 bin metrekare biyolojik göl ve kalan alan ise peyzaj düzenlemeleri ile yeşil alan için ayrılacak.

Alanda 3 Kurum Görev Yapıyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Bank Genel Müdürlüğünce içme suyu, kanalizasyon ve yağış suyu drenajı olmak üzere altyapı inşaatını tamamlanan projede , Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce biyolojik gölet inşaatına başlamış durumda.Erzurum Büyükşehir Belediyesince sahanın tamamına ait altyapı inşaatı, Biyolojik gölet, peyzaj düzenlemesi, Astronomi Müzesi ve Eğitim Merkezi, Kar Tanesi Müzesi ve Eğitim Merkezi, Tarih Duvarı Müzesi ve Eğitim Merkezi ile Tanıtım Ofisi gibi çalışmaları üstleniyor. Tanıtım ofisi inşaatı da 2018 yılı içerisinde biteceği planlanıyor. Proje kapsamında 6 adet müze ve eğitim merkezleri, 3 adet Ar-ge merkezleri, bilim ve eğitim atölyeleri, doğa park, rekreasyon alanları, Kongre binası ve oteli ile alışveriş merkezi ile yeme içme dahil ticarethanelerden oluşacak.En fazla Sosyal ve Ticari alanlara toplam 54 bin 500 metrekare ile yer verildi. Bilim, Tarih, Teknoloji müzeleri ve Eğitim merkezleri toplamda 50 bin 700 metrekare ile en çok yer alan ikinci proje oldu. En az yer ayrılan proje ise 117 bin 900 metrekare ile AR-GE Merkezi oldu.

Şu ana kadar biten çalışmalar ve devam eden çalışmaların da bulunduğu projede,Uluslararası Gökyüzü Şehri Parkının tüm kurumsal kimlik çalışmaları (vakıf, yönetim, internet sitesi, katalog, basılı ve görsel unsurlar vb.) tamamlandı. Uluslararası Gökyüzü Şehri Parkı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 5225 sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimlerini Teşvik Kanunu uyarınca 22 Mart 2016 tarih ve 1072 sayılı Kültür Yatırım Belgesi verildi.Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışmada Türkiye’nin Sağlıklı Şehir Planlaması alanında 27 Ekim 2017 tarihinde ödüle layık görüldü.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Bank Genel Müdürlüğünce yapılan ihale sonucunda arazinin tamamına ait alt yapı inşaat yapımına başlanmış ve inşaat seviyesi yüzde 95 oranına gelmiş durumda..Orman ve Su işleri Bakanlığı (DSİ) Genel Müdürlüğünce 110 bin metrekareden oluşan biyolojik gölet inşaatına başlanmış ve inşaat seviyesi yüzde 70 oranı geçti.Erzurum Büyükşehir Belediyesincesahanın tamamına aitAltyapı inşaatı, Biyolojik gölet, peyzaj düzenlemesi, Astronomi Müzesi ve Eğitim Merkezi, Kar Tanesi Müzesi ve Eğitim Merkezi, Tarih Duvarı Müzesi ve Eğitim Merkezi ile Tanıtım Ofisi Binası uygulama proje bedelleri karşılanarak tamamen hazır durumda. 

 Erzurum İlklere Doyacak

Birçok ilkleri içinde barındıran bir proje olması açısından oldukça stratejik bir proje konumunda. Aynı zamanda dünyanın ilkleri bu parkta mevcut; Kar tanesi, Sayılar, Tarih Duvarı ve Böbrek merkezleri dünyanın ilk müze ve eğitim parkları olacak. Yapılan fizibilite çalışmalarında park ziyaretçi sayısının ilkyıl yaklaşık 2 milyon kişi olacağı öngörülüyor. Türkiye’nin ilk Yaşlı ve Engelli Eğitimi, Yenilenebilir Enerji,AR-GE ve 3D Printing (3 boyutlu yazıcı) ve robotik ürünler Merkezi olacak. Birçok yerli ve yabancı bilim adamının bilimsel çalışmalar yapmasına olanak sağlayacak. Proje kapsamında yer alan Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi’nin UNESCO, UNICEF, BM ve Avrupa Birliği ile ilişkili olarak kurulması parkın uluslararası tanınırlığına önemli bir destek olacağı bekleniyor. Uluslararası Gökyüzü Şehri Parkının oluşturacağı sinerjişehrin, bölgenin ve ülkemizin kalkınmasında önemli olan birçok iş kolunun oluşmasına da fırsat doğuracak. Parkın tamamında toplam 2 bin kişiye istihdam sağlanacağı öngörülüyor. Sonuç olarak; Dünyada birçok ilki içinde barındıracak ve kalkınmada çok önemli unsur olan sinerjiyi tetikleyecek bu parkın alt yapı, gölet ve tanıtım ofis binasında inşa süreci devam etmekte olup, dünyada bir ilk olan Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisiyapılması parkın tüm dünyaya duyurulması adına çok önemli bir proje olarak görülüyor.

 


SPOR


GÜNDEM

Başkan Büyükakın: ‘’Daha güzel bir Kocaeli için yola çıktık’’
Başkan Kıral’a, geçmiş dönem belediye başkanlarından ziyaret
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında
Başkan Zeyrek’ten ulaşımda kaliteli hizmet vurgusu
Düzce zabıtasından başarılı grafik

SON DAKİKA