Elazığ'da 112 Acil Çağrı Merkezi'ne Gelen Çağrıların %62'si Asılsız

Elazığ

Elazığ 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 2025 yılında gelen 575 bin çağrının 358 bini vakaya dönüşmeyerek asılsız kaydedildi. Yetkililer, gereksiz aramaların gerçek ihtiyaç sahiplerini engellediği ve ağır para cezaları uygulandığı konusun

Çağrıların Büyük Kısmı Vakaya Dönüşmüyor

Elazığ 112 Acil Çağrı Merkezi, 2025 yılında yaklaşık 575 bin çağrıya cevap verdi. Bu çağrılardan sadece 217 bini gerçek bir vakaya dönüşürken, 358 bin çağrı ise asılsız olarak kayıtlara geçti. Bu oran, toplam çağrıların yaklaşık %62'sinin gereksiz olduğunu ortaya koyuyor.

Tek Çatı Altında Koordinasyon

İçişleri Bakanlığı'nca acil çağrıları tek merkezde toplamak amacıyla kurulan ve yaklaşık 5 yıl önce yeni binasında hizmet vermeye başlayan merkezde, sağlık, emniyet, AFAD, orman, itfaiye ve jandarma ekipleri tek çatı altında bulunuyor. 112 Acil Çağrı Merkezi Kalite Koordinasyon ve Birim Sorumlusu Şehmus Avcı, koordinasyon gerektiren vakalarda vatandaşların sadece 112'yi arayarak ekiplerin aynı anda yönlendirilebildiğini belirtti.

Asılsız Aramalar Hayati Riske Yol Açıyor

Şehmus Avcı, asılsız aramaların kurumu zor durumda bıraktığını vurgulayarak, "Burada saniyeler bile çok önemlidir. Asılsız aramalar bizlere geldiğinde, bize ulaşmaya çalışan vatandaşlar ulaşamayabiliyor" dedi. Avcı, vatandaşlara 112'yi gereksiz yere aramamaları ve gerçek ihtiyaç sahiplerine engel olunmaması çağrısında bulundu.

Ağır Para Cezaları Uygulanıyor

Gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlara yönelik ciddi yaptırımlar bulunuyor. 112'yi gereksiz arayanlara Kabahatler Kanunu'na göre 1.500 TL para cezası veriliyor. Aynı numaranın tekrar araması durumunda ceza iki katına çıkıyor. Asılsız ihbarlarda ise 15 bin lira para cezası uygulanıyor ve tekrarı halinde bu ceza da iki katına çıkıyor. Türk Ceza Kanunu kapsamına giren suçlar da söz konusu. 2025 yılında gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlardan 4 kişiye idari para cezası yazıldığı bildirildi.


Haber Kaynak : Ajansturkhaber

Yorumlar (0)

GÜNDEM

İnönü Üniversitesi'nde İBTAM'ın Yeni Araştırma Laboratuvarı Hizmete Açıldı
İliç Davasında Reddi Hakim Talebi: Duruşma Ertelendi
Kemaliye Kaymakamı Toybelen Köyü'nün Tarihi Dokusunu İnceledi
Erzincan'da 2025'te Suç Oranları Düştü, Vali Aydoğdu Verileri Açıkladı
Erzincan Belediyesi 2026 Hedeflerini Değerlendirdi
Haberi Sesli Oku