Hava sıcaklığının eksi 9 dereceye kadar düştüğü Van’da 2 öğretmen, Van Gölü’nün soğuk sularına girerek yüzdükten sonra kar üstünde güneşlendi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış şartları yüzünü iyice gösterirken, Van’da görev yapan Muhammed Türken ve Kamuran Çelik, sıradışı bir olaya imza attı. Dondurucu soğuğa aldırış etmeden Van Gölü’nün şifalı sularına dalan ikili, Edremit ilçesi sahilinde termometrelerin eksi 9 dereceyi gösterdiği dakikalarda kendilerini gölün turkuaz sularına bıraktı. Türken’in sosyal medya hesabından canlı paylaştığı o anlar büyük ilgi gördü.
Şuan hava sıcaklığının eksi 9 derece olduğunu ve yaklaşık 9 yıldır her kış mevsiminde Van Gölü’ne girdiğini ifade eden Muhammed Türken, "Yılda en az 4-5 defa Van Gölü’ne, bir defa da akan su olmak üzere kışın 5-6 kere yüzüyorum. Ne için mi yapıyorum bunu? Özellikle sağlıklı yaşam için. 12 yıldır aynı okulda görev yapıyorum. 12 yıldır daha grip bile olmadım. İnsanlarımız genelde soğuk havalarda sıcağa büründükleri için çok çabuk hastalanıyorlar. Kendi adıma söyleyeyim. 12 yıldır daha grip, soğuk algınlığı, nezle, hapşırık, öksürük gibi bir hastalığa yakalanmadım. Yani kış hastalıklarından hiçbirine yakalanmadım. Bunu da buna borçluyum. Çelikleme dediğimiz bu olayı gerçekleştirdiğimiz zaman vücut özellikle soğuk bölgelerde adaptasyonunu gerçekleştirir ve kolay kolay hastalanmaz" dedi.
Bugün de özellikle Van Gölü’ne dikkat çekmek için suya girdiğini ifade eden Türken, "Bugün özellikle başka bir şeyden dolayı da suya girdim. Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın. Şu an kış ayında olduğumuz için özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Su, o kadar berrak ve temiz ki, insanlarımız kirletmediği müddetçe suyun aslında özü budur. Lütfen, bu konuda duyarlı olalım. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Van Gölü’nü kirletmeyelim çünkü Van Gölü hepimizin, mavi kalsın" diye konuştu.
Kentten kopamamasının en büyük sebepleri arasında hem eşinin Vanlı olması hem de Van Gölü olduğunu ifade eden Kamuran Çelik, "Van Gölü’ne aslında her mevsimde giriyoruz. Suyu gerçekten güzel, muhteşem, sağlık açısından da çok iyi. Tek bir sıkıntı var. Van Gölü’nün kenarına piknik yapmaya gelen vatandaşlarımızın attığı çöpler maalesef gölü ciddi anlamda tehdit ediyor. Bu konuda daha duyarlı olalım. Umarım Van Gölü’nü gelecek nesillere de aktarırız. Biz de göle dikkat çekmek için suya girdik. İlk başta suya girdiğimizde biraz üşüme vardı ama daha sonrasında vücut alışıyor açıkçası. Yıllardır kışın girmeyi amaçlıyordum. Bir türlü cesaret edemiyordum. Bu sene o cesaretimi topladım ve girdim. Umarım seneye de girmek nasip olur" dedi.