Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) Başkanı Ayhan Türkez, yönetim kurulu adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü sebebiyle bir mesaj yayınladı. Türkez, sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle bu günün "bayram değil, dayanışma günü" olarak kutlandığını ifade etti.
Basın sektörünün zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Türkez, Türk basınının 'Gazetecilik Meslek Yasası'na acilen ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Basın özgürlüğünden çalışma koşullarına, dijital yayıncılık mevzuatından mesleki standartlara kadar pek çok alanda güncel, özgürlükçü ve uygulanabilir yasal düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
Bu sorunların ertelenmeden ele alınmasının, yalnızca basın mesleği için değil, demokrasinin sağlıklı işleyişi açısından da hayati olduğunu belirten Türkez, "Basın sektöründe mesleki bir düzenlemenin olmaması; etik dışı yayıncılığı teşvik etmekte, hiçbir mesleki birikimi olmayan kişilerin 'gazeteci' kimliği altında sektörde yer almasına zemin hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı.
10 Ocak 1961 tarihinin basın emekçileri açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Türkez, 212 sayılı yasanın gazetecilere sağladığı hakların bugün büyük ölçüde ortadan kalktığını söyledi. Türkez, "Bağımsız ve özgür bir basın halkın haber alma hakkının teminatıdır. Ancak gelinen noktada, basın emekçilerinin çalışma koşulları ve mesleki güvenceleri, ne yazık ki 1961’in bile gerisindedir" dedi.
"10 Ocak’ı gerçek anlamda bir Basın Bayramı olarak kutlayabileceğimiz günlere; mesleğimizin onurunu, gazetecilerin haklarını ve basın özgürlüğünü esas alan bir anlayışla, en kısa sürede ulaşmayı temenni ediyoruz" diyen Türkez, aramızdan ayrılan cemiyet başkanlarını, üyeleri ve meslektaşları rahmetle andı. Sorunlara rağmen sorumlulukla Erzurum ve bölge illerinde görev yapan meslektaşlarına saygı ve sevgilerini sundu.