Çin, yerçekimsel dalgaları incelemek için uzaya teleskop fırlatacak 

.


DÜNYA 1.12.2020 00:05:00 0
Çin, yerçekimsel dalgaları incelemek için uzaya teleskop fırlatacak 
 

Çin Bilim Akademisi’ne bağlı Uzay Bilimleri Ulusal Merkezi’nde yapılan açıklamaya göre, aralık ayında uzaya, yerçekimsel dalgaların elektromanyetik karşılıklarını araştırmak üzere bir uzay teleskopu gönderilecek. GECAM (Gravitational Wave High-energy Electromagnetic Counterpart All-sky Monitor) olarak anılan teleskop uzaya, Çin’in güneybatı eyaleti Sichuan’ın Xichang uydu atış merkezinden fırlatılacak. 
 
İki küçük uydudan oluşan GECAM, yerçekimsel dalgaların elektromanyetik karşılıklarını, hızlı radyasyon salvolarından kaynaklanan yüksek enerjili ışınımları, değişik gamma ışın patlamalarını ve diğer püskürtüleri belirlemeyi hedefleyecek. Böylece GECAM bilim insanlarına, nötron yıldızları ve karadelikler gibi kompakt uzay cisimlerinin ve kompakt cisimlerin ikili füzyonlarının gizemini çözme konusunda yardımcı olabilecek.
 
Uzay teleskopu, Çin’in uzayda bilimsel araştırma uydu sisteminin önemli bir unsuru olacak. Çin Bilim Akademisi, ülkenin önümüzdeki üç-dört yıl içinde uzaya daha çok sayıda bilimsel araştırma uydusu göndermeyi planladığını da belirtiyor.  
 

SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA