Chang’e-5 Ay’ın yörüngesine başarıyla girdi

.


DÜNYA 30.11.2020 23:56:00 0
Chang’e-5 Ay’ın yörüngesine başarıyla girdi
 
Ay yüzeyinden örnekler toplamak üzere yola çıkan Chang’e-5, Ay’ın yörüngesine girdi. Çin Ulusal Uzay Ajansı, Ay’dan istenen örnekleri toplayıp yeryüzüne geri getirme yolunda temel bir aşamanın geride bırakılmış olduğunu kaydetti. Yeryüzünden ayrıldıktan 112 saat sonra aracın bir motoru, saat 20.58’de, Ay’a 400 kilometre mesafeye yaklaşınca harekete geçti ve yaklaşık 17  dakika sonra durdu.  
 
Araştırıcı uydu, frenleme işlemini başarıyla gerçekleştirdi ve gerçek zamanlı gözlem verilerine göre de Ay’ın yörüngesine öngörüldüğü gibi oturdu. Yörüngede dönen bir uydu, bir Ay yüzeyine inen mekik, bir yukarı çıkış aracı ve bir dönüş kapsülünden oluşan Chang’e-5, bu arada yerküre ile Ay arasındaki yolculuğu boyunca iki kez güzergah düzeltmesi gerçekleştirdi.
 
Chang’e-5 daha sonra Ay çevresindeki yörüngesinin durum ve eğimini ayarlayacak. Zamanı uygun olduğunda da Ay yüzüne iniş ve oradan uyduya tekrar çıkış araçları, dönen uydu ve yerkürede iniş kapsülünden ayrılarak Ay’ın dünyadan görünen yüzüne yavaşça inecek ve Ay’dan öngörüldüğü üzere örnekleri toplayacak.

SPOR


GÜNDEM

Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”
Başkan Altay: "Hedefe doğru adımlarla ilerliyoruz"
Sakarya’da huzur dolu Ramazan akşamları

SON DAKİKA