BUGÜN DÜNYA GAZETECİLİĞİ: İTİBAR VE GÜVEN KONULARI

.


DÜNYA 21.04.2022 16:39:00 0
BUGÜN DÜNYA GAZETECİLİĞİ: İTİBAR VE GÜVEN KONULARI

Bugün dünya çapında gazetecilik sistemik bir kriz yaşıyor ve artan itibar riskleri yaşıyor. Bazı yayınlar dezenformasyon, sahte doldurma, kişiye özel değerlendirme materyalleri haline geliyor, düşmanlık ve nefret dili kullanıyor. Bütün bunlar, medyaya duyulan küresel bir güven dengesizliğine yol açıyor. Gazetecilerin meslekte eğitim sürecinde oluşan yetkinlikleri, becerileri, araçları ve dünya görüşleri de yeniden düşünülmeyi gerektirmektedir. Bu ve diğer birçok acil konu, El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi'nin «Sürdürülebilir kalkınma için uluslararası gazetecilik öğretme modelleri» (MTIJ) VI. konferansında hararetli bir tartışmanın konusu oldu.

 

Bu yıl altıncı bilimsel-pratik konferans «Sürdürülebilir kalkınma için uluslararası gazeteciliği öğretme modelleri»  El-Farabi Kazak Milli Milli Üniversitesi UNESCO Gazetecilik ve İletişim Bölümü tarafından düzenlendi. Uluslararası gazeteciliğin gelişme eğilimlerine ilişkin bilimsel konferans, Almatı'daki UNESCO Kümelenme Ofisi'nin desteğiyle düzenleniyor. Bu yılki konferansa Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Hollanda, Polonya, Türkiye, Meksika, Rusya, Kırgızistan, Özbekistan ve Azerbaycan'dan bilim adamları ve medya temsilcileri katıldı. Gazeteci güvenliği, iklim değişikliği, medya bilgi okuryazarlığı, çatışmaların medyada yer alması, hibrit eğitim teknolojileri, Asya'daki göçün sorunları, barışçıl, demokratik bir toplum inşası ve diğer güncel sorunlar ele alındı.

  UNESCO Kürsüsü, modern gazeteciliğin gelişimindeki eğilimlerin kapsamlı bir tartışmasını sağlamak için dünya bilim adamlarını, medya eğitimcilerini ve uluslararası gazetecileri tek bir platformda bir araya getiriyor. Günümüzün dijital ortamında güvenlik, herkes için yadsınamaz bir endişedir. Konferansta yapay zeka, büyük veri ile çalışma, gazeteciliğin insan hayatındaki rolü ve işlevi ile ilgili görüşler ele alındı. Gazeteciler, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları (STK'lar), üniversite profesörleri (üniversiteler) ve dünya gazeteciliği okulları bu sorunlara çözüm bulmak için birlikte çalışmalıdır. UNESCO Kümelenme Ofisi bölgesel uzmanı Sergey Karpov, Dünya Basın Özgürlüğü Günü arifesinde yapılan toplantının önemini vurgulayarak, vatandaşların güvenilir bilgi edinme hakkının ve akademik camianın uluslararası gazetecilik standartlarına uyma konusundaki desteğinin altını çizdi. Ulusal uzman, UNESCO tarafından geliştirilen en önemli gazetecilik konularında toplu açık çevrimiçi kurslardan bahsetti. Bu bağlamda UNESCO Bölümü'nün uluslararası bir proje çerçevesinde Orta Asya üniversitelerine açık çevrimiçi dersler hazırladığını belirtmek gerekir. UNESCO Gazetecilik ve İletişim Bölümü Başkanı Profesör Nazgul Shyngysova, bu toplantıyı «akademik topluluğun (10 MTIJ üye devletinden 50'den fazla üniversite) medya eğitimi ve sürdürülebilirlik konularında çok taraflı istişarelere desteğini ve katılımını ifade ettiği en önemli birleştirici bağlam olarak nitelendirdi, kalkınma toplumu, işbirliğini takdir eder».

Polonya-Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Piotr Guzovsky, ülkeler arasında kültür, sanat ve eğitim dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir:  «30 Mart 2022 Tarihinde  Ankara'da Türk İnternet Medya Birliği'ni kurduk. Bu birlik vasıtasıyla da El-Farabi Üniversitesi ile ortak projeler yapmayı planlamaktayız. İleride fakültenizde Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu'nun bir merkezini öğrencilerinize staj yapabilmeleri için açmayı planlıyoruz».

Ünlü eğitmenler Gulnar Asanbayeva, Bagili Akhatova, Galia Azhenova'nın geleneksel olarak dinamik, ilginç, uygulamaya yönelik ustalık sınıfları izleyicilere gerçek hikayeler ve vakalar, medya istatistikleri ve medya araştırmalarının sonuçlarını sundu. Tüm katılımcılar, günümüzün jeopolitik koşullarında medya söyleminin sorunlarını görmenin ve tanımlamanın son derece önemli olduğu konusunda hemfikirdir, çünkü birileri tarafından belirli konumlardan kapsamak üzere seçilen olaylar, izleyici tarafından dünyanın nesnel bir resmi olarak algılanan öznel bir medya gerçekliği yaratır. Bu da kuşkusuz bir manipülasyon, dezenformasyon ve etki platformu yaratacak ve buna bağlı olarak medyaya olan güveni ve medyanın itibarını

azaltacaktır.

Doç.Dr.Elena Dudinova

UNESCO Gazeteciliği ve

İletişim Bölümü

El-Farabi Kazak Milli Üniversitesi

Almatı/Kazakistan

 

 

 


SPOR


GÜNDEM

Bursa'da sahne sırası işçilerde
Bursa Valisi Demirtaş'tan YHT projesine Yenişehir'den yakın mercek
Kocaeli'de nakil ambulanslarıyla tedaviye güvenli ulaşım
Başkan Altay: "Konya’yı Türkiye’nin en akıllı şehirlerinden birisi yapacağız"
Sakarya Büyükşehir Belediyesinden önemli açıklama

SON DAKİKA