Türkiye Arıcılıkta Dünya İkincisi

Türkiye Arıcılıkta Dünya İkincisi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin kovan varlığında dünya üçüncüsü, bal üretiminde ise Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığını açıkladı.

Türkiye'nin Arıcılık Başarısı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tunceli'de düzenlenen 'Yeni Kovan, Yeni Umut Projesi' kapsamında arı kovanı dağıtım töreninde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin arıcılık sektöründeki önemli konumuna dikkat çekti. Bakan Yumaklı, "Verilere göre, Türkiye kovan varlığında 3'üncü sırada, bal üretiminde de Çin'den sonra 2'nci sırada" dedi.

Doğal Zenginlik ve Bilimsel Temel

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin sahip olduğu doğal zenginlikleri vurgulayarak, "Dünyada bilinen ballı bitkiler florasının yüzde 75'i ülkemizde bulunuyor. Son 23 yılda Türkiye'de arıcılık haritası oluşturduk ve 1 milyon dekar alana sahip 900 bal ormanı tesis edildi" ifadelerini kullandı.

Markalaşma ve Coğrafi İşaretler

Bal sektöründe markalaşma yolunda önemli mesafeler alındığını belirten Yumaklı, "35 coğrafi işaret tescili almış balımız mevcut. Arıcılık işletmesi sayısı 5 kat artışla 98 bine, arılı kovan varlığımız ise yüzde 115 artışla 9 milyon adete ulaşmış durumda" diye konuştu.

Denetim ve Üretici Hakları

Bakan Yumaklı, sektördeki denetim çalışmalarına da değinerek, "2025 yılının ilk 10 ayında yaklaşık 2 bin denetim gerçekleştirdik. 142 firmaya idari yaptırım uyguladık. Çiftçimizin emeği ve halkımızın sağlığıyla oynayanların yanına kar kalmayacağını buradan tekrar ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulundu.


Haber Kaynak : İHA

Yorumlar (0)

GÜNDEM

Ordu Çamaş'ta 4 Mahalleye Ulaşım Kolaylaştı
Çayırova Spor Lisesi İnşaatında Son Durum
Bursa Büyükşehir, Sel ve Taşkınlara Karşı Tatbikat Yaptı
Jandarma Komutanı Önderışık'tan Başkan Özdemir'e İade-i Ziyaret
Kızılay Haftası Bursa'da Coşkuyla Başladı
Haberi Sesli Oku