AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ile bir araya gelerek Malatya’nın tarımsal geleceğini şekillendirecek kritik başlıkları masaya yatırdı. Görüşmede, 2B orman arazileri, gölet yatırımları, zirai don sonrası üreticinin durumu ve kapalı sistem sulama projeleri gibi sahadan gelen talepler çözüm odaklı bir şekilde ele alındı.
Milletvekili Ölmeztoprak, üreticiyi doğrudan ilgilendiren 2B orman arazilerinin yasal sürecini ve kırsal alanlardaki mevcut yerleşimlerin durumunu detaylıca görüştü. Uygulama esasları ve Meclis’e sunulması planlanan takvim üzerinde durularak, sürecin netleştirilmesi için adımlar değerlendirildi.
Devam eden gölet projeleri için ödenek aktarımı, öncelik sıralaması ve tamamlanma takvimleri görüşüldü. Ölmeztoprak, yakından takip edilen bu yatırımların 2026 hedefiyle tamamlanması, sulama kapasitesinin artırılması ve çiftçinin maliyet yükünün azaltılması konusundaki kararlılığını vurguladı.
Kayısı başta olmak üzere Malatya’nın temel tarım ürünlerinde yaşanan zirai don olaylarının üretici üzerindeki etkileri masaya yatırıldı. Rekolte kaybı, ürün kalitesi ve pazar dengesi çerçevesinde, üreticinin korunmasına yönelik destek ihtiyacı değerlendirildi.
Görüşmede ayrıca, kapalı sistem sulama projelerinin yaygınlaştırılması konusu gündeme getirildi. Milletvekili Ölmeztoprak, su kaynaklarının daha verimli kullanılması, üretimde verim artışı sağlanması ve çiftçinin maliyet yükünün azaltılması amacıyla bu sistemin Malatya tarımı için stratejik bir adım olduğuna dikkat çekti.
Milletvekili Ölmeztoprak, Malatya’da tarımsal üretimin hayvancılıktan bitkisel üretime, altyapıdan finansmana kadar bütüncül bir anlayışla ele alındığını belirtti. Amaçlarının, toprağın bereketini koruyan, suyu verimli kullanan ve üreticinin emeğini karşılıksız bırakmayan bir tarım düzenini kalıcı hale getirmek olduğunu vurguladı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve bakanlık yetkililerine teşekkür eden Ölmeztoprak, yapılan istişarenin Malatya tarımı için hayırlı sonuçlar doğurmasını temenni etti.