Diplomatik Kuralların İhlali
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın Türkiye'ye yönelik açıklamalarını "diplomatik kuralları ihlal eden küstahlık" olarak nitelendirdi. Dernek, Barrack'ın Persona Non Grata ilan edilmesini istediğini duyurdu.
Kabul Edilemez İfadeler
ADD'nin yazılı açıklamasında, Büyükelçi Barrack'ın Osmanlı yönetim sistemi ve millet düzeni övgüsü, Heybeliada Ruhban Okulu'nu 2026'da açma hedefi ve "Hazar petrol ve doğalgazına ulus devletler engel oluyor" gibi ifadeleri kabul edilemez bulduğu belirtildi.
Tarihe Yönelik Eleştiri
Açıklamada, Barrack'ın 1919 hatırlatması yaparak Türkiye'nin tarihini küçümsemeye çalıştığı vurgulandı. Türk milletinin tarihten beri bağımsız ve özgür bir millet olduğu, çağ açıp kapattığı ve 7 düveli dize getirdiği ifade edildi.
Egemenliğe Saldırı İddiası
ABD Büyükelçisi'nin diplomatik sınırları ihlal ettiği, Türkiye'nin egemenliği, Lozan Antlaşması, laik Cumhuriyet ve üniter devlet yapısına saldırdığı iddia edildi. ADD, Dışişleri Bakanlığı'ndan Tom Barrack'ın Persona Non Grata ilan edilerek ülkesine gönderilmesini talep etti ve 19 Temmuz 2025'te ABD Büyükelçiliği önünde yapılan çağrıyı tekrarladı.
Siyaset Kurumlarına Çağrı
Dernek, söz konusu tutum karşısında Türkiye'yi yöneten ve yönetmeye talip tüm siyaset kurumlarının gereken yanıtı vermesi gerektiğini bildirdi.