HER ŞEYİN DEĞERİ KÜRESEL EKONOMİDE ÜRETENLER VE EL KOYANLAR

AJANS TÜRK HABER


KÜLTÜR SANAT 11.09.2020 17:01:00 0
 HER ŞEYİN DEĞERİ  KÜRESEL EKONOMİDE ÜRETENLER VE EL KOYANLAR

Her Şeyin Değeri, yaşamak istediğimiz bir dünya modeli hakkında uzun zamandır unutulan bir tartışmayı yeniden ateşliyor.

 

Günümüz dünyasında gerçek üreticiler kimlerdir? Ve ürettiklerinin değerini nasıl belirliyoruz? Yaşadığımız finansal ve ekonomik kriz, değerin gerçek anlamına ilişkin kavrayışımızı yitirmemizden kaynaklanıyor. Modern kapitalizmde, değer yaratma, yani sağlıklı bir ekonomiyi ve toplumu ayakta tutan üretim süreci, değer gaspı kadar ödüllendirilmiyor. Finanstan büyük ilaç sanayisine ve enformasyon teknolojisine kadar, esas hedef üretmek değil, üretilen değere el koymak. Bir zamanlar ekonomik düşüncenin ana payandası olan değer kavramının anlamı ve taşıdığı önem artık tartışılmıyor.

Mariana Mazzucato, değer kavramını çok geniş bir perspektifte ele aldığı kitabında, zenginliğin nereden kaynaklandığını hatırlamamız gerektiğini savunuyor. Değeri hangi etkinlikler yaratıyor, hangileri gasp ediyor ve hangileri tahrip ediyor? Mevcut asalak sistemin yerine sürdürülebilir, ortaklaşa yaşamaya müsait bir sistem getirmek istiyorsak, bu soruların cevapları büyük önem taşıyor. Her Şeyin Değeri yaşamak istediğimiz bir dünya modeli hakkında uzun zamandır unutulan bir tartışmayı yeniden ateşliyor.

“Oscar Wilde’ın değer probleminin can alıcı noktasına ilişkin aforizması çok ünlüdür: Sinik, her şeyin fiyatını bilen ama hiçbir şeyin değerini bilmeyen kişidir. Wilde haklıydı; ekonomi de sinik bilim olarak bilinir. Ne var ki işte tam da bu nedenle, ekonomik sistemimizdeki değişim, değerin yeniden ekonomik düşüncenin merkezine yerleştirilmesine dayandırılmak zorunda. Değer sözcüğünün kullanım tarzını sorgulamak, bu konudaki tartışmayı canlı tutmak, üretken ve kısır faaliyetleri birbirinden ayırırken anlamsız masalların bizi yönlendirmesini engellemek için bunun yapılması zorunlu. Bu masallar nereden kaynaklanıyor? Kimlerin çıkarını korumak için anlatılıyor?”

 

 

Yazar Mariana Mazzucato, University College London (UCL), Yenilik ve Kamu Değeri Ekonomisi Bölümü'nde ders veriyor. 2014 yılında Siyasal Ekonomi dalında verilen New Statesman SPERI Ödülü’ne, 2015 Hans-Matthöfer-Preis ve 2018 Leontief Economic Düsüncenin Ufuklarını Genişletme Ödülleri’ne layık görüldü. Mazzucato, New Republic dergisinde, "yenilik alanında çalışan en önemli üç düşünür" arasında gösterildi.

 

 

Künye Bilgisi:

 

Her Şeyin Değeri:

Küresel Ekonomide Üretenler ve El Koyanlar

 

Orijinal adı: The Value of Everything

Yazar: Mariana Mazzucato

Çeviren: Esin Soğancılar

Yayın tarihi: Temmuz 2020

Fiyat: 40 TL

ISBN: 978-605-7685-42-1

Barkod: 9786057685421

Ürün Sırası: 222

Ana Kategori: Politik Ekonomi

Ebat: 16,5 x 24 cm

Sayfa Sayısı: 328

Kapak Türü: Karton Kapak

 

 

 

KOÇ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI HAKKINDA

 

Koç Üniversitesi’nin “mükemmellik merkezi” olma hedefinin barındırdığı öncülük arzusunu benimseyen Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY), yayımladığı kitapları, kendi alanlarının en ileri bilgisini sunacak başlıklar arasından seçiyor.

Burasının Bilgisi dizisinde, bu coğrafya hakkında ve/veya bu coğrafyadan (geniş anlamıyla Ortadoğu) araştırmacılar tarafından yazılmış kitaplar yer alıyor. Literatüre ciddi katkı sağlayan, paradigmaları sorgulayan ya da değiştiren, daha önce kullanılmamış bulguları ya da uygulanmamış analiz yönetimlerini benimseyen önemli çalışmalar bunlar. Tarih, sanat tarihi, siyaset, sosyoloji, arkeoloji, cinsiyet çalışmaları, kültürel çalışmalar alanlarında yapılmış araştırmalar öne çıkıyor.

 

Uçbeyleri dizisi genel okuru hedefleyen, her alt dizide o alanda bildiklerimizin sınırını ortaya koyan (“state-of-the-art”) ya da o sınırı ileri taşıyan, iyi yazılmış, ilginç ve ufuk açıcı kitaplardan oluşuyor. Pozitif bilimler, beşeri bilimler, sosyal bilimler, edebiyat kuramı, sanat, hukuk, tıp, etik gibi alanlar bu dizinin kapsamına giriyor.

Maddiyat dizisiyse Uçbeyleri’nin yaklaşımını finans, ekonomi, işletme, inovasyon, girişimcilik alanlarına uyguluyor.

KÜY kitapları; radikal demokrasi yaklaşımını, çağdaş sanat dünyasının sorunlarını, mülkiyetsiz yapıp yapamayacağımızı, hayvanlarla insanların ortaklaşa yaşadığı bir toplumun temel ilkelerini, uygarlık dediğimiz şey yıkılırsa sıfırdan nasıl başlayabileceğimizi, küresel ısınmanın arz dengesini, toplumsal adaletin nasıl kurulması gerektiğini, genç olma takıntımızın sonuçlarını, acının tarihini, insanlığı nasıl bir genetik geleceğin beklediğini sorguluyor. Her yıl artan başlık sayısıyla KÜY, hem akademik yayıncılığın, hem de entelektüel dünyamızın boşluklarını en etkili şekilde doldurmaya çalışıyor.

 

KÜY kitaplarının satışlarından elde edilen gelir, Koç Üniversitesi öğrencilerine burs vermekte kullanılıyor.


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA