CHP’DEN ANIZ YAKMA CEZASI ARTTIRILSIN TEKLİFİ

AJANSTURKHABER


CHP 17.08.2020 10:39:00 0
 CHP’DEN ANIZ YAKMA CEZASI ARTTIRILSIN TEKLİFİ

Yaz aylarında hasattan sonra anızların yakılmasıyla ilgili mevcut yasalar caydırıcı yaptırım içermiyor. Bu sebeple CHP’li vekil Mahmut Tanal, anız yakanlara verilecek idari para cezasının 5 kat arttırılması için kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, anız yakanlara verilecek idari para cezasının 5 kat arttırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Kanun teklifinin gerekçesinde, tarımsal faaliyetler sırasında ortaya çıkan çevre sorunlarının en önemlilerinden birisinin tarlalardaki anız yangınları olduğu hatırlatıldı.

ANIZ YANGINI DOĞAYI VE CANLILARI YOK EDİYOR

Anız yangınının toprağı mesken olarak edinen ve ona hayat veren her türlü canlı organizmanın yaşamını da tehdit ettiğinin hatırlatıldığı teklifin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

“Anızla yanan toprak, canlılığını belirli bir süre yitirmekte ve fiziksel yapısında istenmeyen değişimleri yaşamaktadır. Oysaki anızla yanan sadece toprakların geleceği olup, her yıl yüz binlerce hektar tarım arazisinin geleceği yakılmaktadır. Mevcut kanuni düzenlemeler yeterince caydırıcılığı sağlamamaktadır.

 

Yanmayla birlikte bu kadar büyük besin kaybı sadece toprağın verimliliğinin kötüleşmesine neden olmayıp, aynı zamanda üretimin düşmesi ve çevre ile atmosferin kirlenmesine yol açar. Üst toprağın verimli kısmının yanarak yok olması, bu alanda uygun ekolojik ortam bulan tüm canlıların da ciddi şekilde etkilenmesine neden olur.

Ayrıca anız yakılması ile oluşan karbon monoksit ve diğer zararlı gazlar ile parçacıklar hava kirliliği açısından da büyük bir tehdit oluşmaktadır.

Sayılan bu olumsuzlukların yanı sıra;  yanmanın çevresel boyutta başta orman yangınları olmak üzere, telefon ve enerji nakil hatlarının yanması, yoğun duman tabakasının beraberinde gelen gazlar ve kirlilik, hasat edilmemiş komşu parsellerin tehdit edilmesi, yerleşim yerlerine sıçraması sonucu canlı yaşamının tehdit edilmesi gibi risklerde ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu nedenle anız yakmanın olumsuzluklarının yaşanmaması ve caydırıcılığının artırılması açısından; anız yakanlara verilmesi öngörülen dekar başına para cezası artırılmasının sağlanması için bu kanun teklifi hazırlanmıştır.”

 


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA