5.Nesil Fiat Doblo Tanıtıldı! Artık Türkiye'de Üretilmeyecek!

.


OTOMOTİV 8.06.2022 22:06:00 0
5.Nesil Fiat Doblo Tanıtıldı! Artık Türkiye

Milli Kültürümüzün Gözbebeği Artık İspanyol!

2000 yılından beri TOFAŞ tarafından üretilen ve ülkemizde yıllardır en çok satan hafif ticari araç olan Fiat Doblo biraz farklı bir şekilde yenilendi. Artık İspanya'nın Vigo kentinde platform kardeşleri olan Rifter, Combo, Proace City ve Berlingo ile üretilecek.

Motor ve altyapı olarak tamamen Stellantis grubunun bir modeli olarak ortaya çıkan 5.nesil Doblo, bu nesliyle eniştelerimizi üzdü. Türk otomotiv tarihinde önemli bir yeri olan Doblo, Türkiye’de geliştirilen ve sadece Türkiye’de üretilen ilk modeldi.

5.nesli ile rakipleriyle arasında herhangi bir fark kalmayan Doblo’nun sürüş ve konforundan bahsetmek istiyorum. Altyapı ve her detay Stellantis üyeleri olan diğer modellerle aynı olduğundan, biraz daha SUV sürüşü hissi sağlıyor. EMP2 platformu 3008 modelinin platformu, bu yüzden yerden daha yüksek, görüş açıları daha başarılı olan bir Doblo ile karşılaştık.

Stellantis Grubu'nun verdiği karara göre Doblo artık markanın İspanya'nın Vigo bölgesinde bulunan tesisinde üretilecek. Fiat'ı iflasın eşiğinden kurtaran Doblo, artık ithal ürün kategorisine girecek.
Gelin hep beraber yenilenen Doblo’nun, ilk önce ortaya çıkan elektrikli modeli “e-Doblo”’nun detaylarına geçelim;


Yeni Fiat E-Doblo, direkt olarak otomotiv sektöründen türetilen en yeni nesil teknolojilerin tümü ile donatılarak karşımıza çıkıyor. LED gündüz sürüş farlarına sahip yeni ön farlar, ortasında yeni Fiat logosu bulunan büyük bir ızgara ile bütünleşerek geliyor.
İç mekana baktığımızda, Peugeot’un I-Cockpit’ini görüyoruz.

Güç aktarma sisteminin elektrikli olmasından dolayı gösterge paneli, bilgi-eğlence ekranının altına entegre edilmiş bir şekilde geliyor. 

Daha fazla detay vermek gerekirse, tüm çevrimiçi bağlantı hizmetlerinin dahil olduğu 8 inçlik bir dokunmatik ekranla donatılmış Fiat sisteminin son örneği olarak karşımıza çıkıyor kendisi. Bütün bu saydığımız olumlu özelliklerin yanında, pastadaki çiçek misali bir detay var ki o da üç parçalı panoramik cam tavan. Marka, adına "Magic Window" diyor.

Yeni Fiat E-Doblo, yalnızca sıfır emisyonlu bir aktarma organı ile karşımıza çıkıyor. Toplam 136 beygir gücü ve 260 Nm torka sahip bir elektrik motoru ile 50 kW/saatlik pil paketini yanına koyarak geliyor kendisi.

Yukarıda WLTP döngüsüne göre, tek bir şarjla 280 km'lik menzil sunduğundan bahsetmiştik. Aracın azami hızı 130 km/sa olarak ölçülüyor. Bu arada, "Hızlı Şarj" modu sayesinde, maksimum güçte şarj 30 dakikada 100 kW şarj edebiliyor.

 

İçten yanmalı ünitelerinde geleceği söylenen Doblo’da bundan sonra MultiJet motorlar yerine BlueHDI ve PureTech motorları göreceğiz.

1.2 Puretech 100PS

1.5 BlueHDI 100PS

1.5 BlueHDI 130PS

Peugeot’un kullandığı 6 ileri manuel şanzıman ve Aisin(Toyota) üretimi EAT8 şanzımanı göreceğiz.

İlerleyen zamanlar için Stellantis modellerinde sadece elektrikli hafif ticari modeller satılacağı söylenmişti, eğer ki bu duruma Doblo dahil olmazsa ki içten yanmalı ünitelerinde olacağı söylendi. Bu konu Fiat cephesi için bir avantaj olacaktır.


Yeni Fiat E-Doblo, özel Launch Edition döşemesi ile gönülleri feth etmeye hazırlanıyor. Tavan çubukları, Magic Window, siyah 16 inç alaşım jantlar, elektrikli katlanır aynalar, elektrikli ve renkli arka camlar, yumuşak dokunuşlu direksiyon simidi, siyah 16 inç alaşım jantları içeren Launch Pack ile birlikte Akdeniz Mavisi adlı koyu renk müşterilerin beğenisine sunuluyor. 

Bu zamana kadar ticari araçlarda nadiren görülen bazı sürüş yardımları ise standart olarak geliyor. Örnek vermemiz gerekirse, yol işaretlerinin otomatik olarak tanınması için Trafik işareti tanım, önden çarpışma uyarısı ve aktif güvenlik freni, otomatik acil frenleme; araç şeritten ayrıldığında sürücüyü uyarmak ve yavaş yavaş doğru konuma geri getirmek için "Şeritte Kalma Asistanı" ve sürücünün dikkat seviyesini izleyen ve bir sürüş zamanı geldiğinde sinyal veren "Sürücü Dikkat Uyarısı" var diyebiliriz.

 

Ayrıca Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklama şu şekilde:

""FIAT (Stellantis Grubu) tarafından, 6 Haziran 2022 tarihli basın açıklaması ile Yeni Fiat Doblo modelinin, Stellantis'in İspanya'daki Vigo fabrikasında üretileceği kamuoyuyla paylaşılmıştır. Diğer taraftan, 23.10.2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar TOFAŞ fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Orta Doğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır."

TOFAŞ, kararın 2023 yılına ertelenmesini isteyecek. 2000 yılından beri Bursa'da 2 milyondan fazla Doblo üretimi gerçekleşti. Fiat'ın Bursa'da yıllık 40.000 adet Doblo ürettiğinin de altını çizelim.

 5.nesil Fiat Doblo’yu beğendiniz mi?

Zamanla alışacağız gibi…

 

Otomobil Medyam YouTube kanalımı ve instagram adresimi takip etmeyi unutmayın…

https://www.instagram.com/otomobilmedyam/

https://www.youtube.com/channel/UCUySAgbPsn1IXKSjKtcEwuw

 

Fiat Doblo ile ilgili tüm içeriklerim;

20.YIL ÖZEL SERİ DOBLO

https://youtu.be/2TbhV8Tfr3E

2021 Doblo Trekking

https://youtu.be/IsPvy-9ri2s

2009 Doblo Premio

https://youtu.be/ko6hEcpLA1E

Doblo Karavan

https://youtu.be/VDKRgubTwRY

Aile Aracımız Maxi Dynamic Doblo

https://youtu.be/ha3YrcT_23Q

 

Yazan: Kenan Kutluer


SPOR


GÜNDEM

Büyükkılıç’tan Erciyes Feneri Derneği Marketi’ne ziyaret
Kocaeli'de Büyükşehir adayının seçim aracına taşlı saldırı!
Hatay'da tamamlanan konteynerler hizmete açıldı
Hatay Büyükşehir'de 'sosyal denge' yeniden imzalanacak
Başkan Altay: “Konya için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

SON DAKİKA