Teknolojiye ayak uyduran inşaatçı kazanıyor

KPMG`nin Küresel İnşaat 2019 araştırması,inşaat sektöründe dijital dönüşüme ayak uyduran firma sayısının halaöngörülenin çok altında olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre teknolojiyeyatırım yapan bir avuç inşaat firması, sektörlerine öncülük edecek kapasi


EKONOMİ 31.07.2019 08:31:25 0
Teknolojiye ayak uyduran inşaatçı kazanıyor

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi firması KPMG`ningerçekleştirdiği Küresel İnşaat 2019 araştırması, dijital dönüşümün yıkıcıetkilerini hisseden inşaat sektörünün değişen ihtiyaçlarını karşılamakapasitesine sahip çok az firma bulunduğunu ortaya koydu.

Aralarında Türkiye?nin de bulunduğu toplam 223 küresel inşaat vemühendislik firmasının yöneticileriyle birlikte gerçekleştirilen araştırma,katılımcıların sadece yüzde 20`lik bölümünün, artan talep karşısında, iklimduyarlılığı olan, veri merkezli akıllı şehirler inşa etme uzmanlığına sahipolduğunu gösterdi.

KPMG Türkiye Altyapı ve İnşaat Sektör Lideri İsmail Önder Ünal,"Pazarda yaptığımız son araştırmanın üzerinden geçen 2 kısacık yıl içinde,inşaat sektörü yöneticilerinin özellikle, şirketlerinde teknolojiyi hayatageçirme ve kullanmaya yöneldiğini gördük. 2017?de çok az firma, teknolojiyeyatırım yapıp onun nimetlerinden faydalanıyordu. Günümüzde, liderlerinkendilerini inşaat projeleri yürüten teknoloji şirketleri olarak tanımladığınatanık oluyoruz. Aradaki büyük fark, sektör liderleri ile diğerleri arasındaaçılan uçurumu gözler önüne seriyor" dedi.

Araştırma kapsamında bu yıl hazırlanan `Kıyaslama Ölçütü Endeksi`,sektördeki firmaların 3 ana grup altında toplandığını gösteriyor:

???Yenilikçi liderler

Sektörün hâlihazırdaki taleplerine en iyi cevap verebilen grup olan`Yenilikçi liderler`, araştırma kapsamında 2017`de ortaya atılan 3 ayaklıyaklaşımı (yönetişimi etkin hale getirmek, insan gücünü verimli hale getirmekve teknolojiyle yenilik yapmak) en iyi benimseyen firmalar olarak tanımlanıyor.Bu grup yönetişimi rasyonel hale getirirken teknolojiye yatırım yapıyor,inovasyon odaklı takımlar oluşturuyor, yetişmiş işgücüne ulaşım kaynaklarınıçeşitlendiriyor ve işin tüm alanlarındaki sonuçları takip ediyor.

???Takipçiler

Bu gruptaki firmalar geleceğe yatırım yapmakla mevcut sorunlara çözümüretmek arasında denge kurmaya çalışan aktörler.

????Geride kalanlar

Bu grupta yer alan firmalar şu anda sadece güncel sorunlarına çözümüretmekle meşguller, teknoloji, yönetişim ve insan kaynağı konularında uzunvadeli stratejileri bulunmuyor.

????Kısa vadeli büyüme ve nakit akışına odaklanmışdurumdalar.

`Geçkalmış sayılmazlar`

KPMG Türkiye`den İsmail Önder Ünal, günümüzde inşaat sektörününteknoloji ve dijitalleşmenin sunduğu yoğun fırsatları çok yavaş fark ettiğinivurguladı. Ünal, "Bugün ne kadar az sayıda şirketin sektörün geri kalanınaöncülük ettiğini gayet net görebiliyoruz. Sektörün büyük bölümünün ortasıralarda kalması, yüzde yirmilik bir kesimin ise oldukça gerilere düşmesi hiçşaşırtıcı değil. Öte yandan, iyi haber şu ki, takipçi firmalar stratejik biryol haritası çıkararak sektörde liderlik koltuğuna oturmak için gerçek atılımlaryapmaya başlayabilir" diye konuştu.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyükdört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 156ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri veendüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibipek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkezofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.500?denfazla çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelindehizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkındadeğer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

 

 


SPOR


GÜNDEM

Maraton İzmir’de Kibiwot ve Tagel şampiyon
Doğal Yaşam Parkı, 23 Nisan’da ücretsiz olacak
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden 23 Nisan konseri
İzmir Maraton'da ödüller dağıtıldı
Konya'da KOSKİ'den teknoloji geçmişine yolculuk

SON DAKİKA