google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Sedat Simavi Ödülleri Töreni'nde 9 dalda 18 ödül sahibini buldu. Sağlık Bilimleri ödülü, çapraz nakillerin baş mimarı olarak bilinen İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a verildi. Yılmaz, "Çoklu Verici Değişimlerinin Boyut Uyumsuzluğunda Artan Rolü: İlk İki 5'li ve İlk 6'lı Çapraz Karaciğer Nakilleri" başlıklı çalışmasıyla bu ödüle layık görüldü.
Ödül takdimi sonrasında konuşan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Ülkemizin bu saygın ödülünün tarafıma verilmesini kararlaştıran sayın jüri üyelerine, TGC Başkanı ve yönetim kuruluna şükranlarımı sunuyorum" diyerek memnuniyetini ifade etti.
Yılmaz, açıklamalarında çapraz nakillerde İnönü Üniversitesi'nin öncü rolüne dikkat çekti. Organ bağışının ülkenin önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Yılmaz, gelişmiş ülkelerdeki bağış oranlarının beşte birine sahip olunduğunu belirtti. Canlı vericilerle çözüm üretildiğini, ancak canlı vericisi olan hastaların sadece üçte birinin uyumlu vericiye sahip olduğunu aktardı. Çapraz karaciğer nakli ile uyumsuz donörü olan hastalara şans tanındığını söyleyen Yılmaz, 2'li çaprazlar yerine çoklu çaprazlarla daha fazla hastaya umut olabildiklerini ifade etti. 4'lü, 5'li, 6'lı ve 7'li çapraz nakillerin dünyada sadece Malatya İnönü Üniversitesi'nde yapılabildiğini ve tüm dünyadaki çapraz nakillerden daha fazlasının Malatya'da gerçekleştirildiğini kaydetti. "İnönü Üniversitesi çapraz karaciğer nakillerinde küresel öncüdür" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz'a ödülü, TGC Başkanı Vahap Munyar ile Sağlık Bilimleri Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Berrak Çağlayan Yeğen takdim etti.
Ödül töreninde Yılmaz'ı yalnız bırakmayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Akpolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tebriklerini iletti. Akpolat, 49'uncusu düzenlenen ödüller kapsamında Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın çalışmasıyla Sağlık Bilimleri Ödülü'ne layık görülmesinin herkesi gururlandırdığını belirtti. Yılmaz başta olmak üzere, gazetecilikten spora kadar farklı alanlarda ödül alan tüm isimleri tebrik eden Akpolat, ülkenin bilim, sağlık ve kültür dünyasına yaptıkları katkılar için teşekkür etti ve başarılarının devamını diledi.