google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak kar yağışındaki azalmanın akarsuların debisini düşürdüğünü ve bu durumun dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslini ciddi şekilde tehdit ettiğini açıkladı. Üreme döneminde tatlı sulara göç eden bu balık, yaklaşık 20 bin kişi için geçim kaynağı olmasının yanı sıra bölgenin ekolojik, ekonomik ve kültürel dokusunun vazgeçilmez bir parçası.
Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son yıllarda kış yağışlarının kar yerine sağanak şeklinde düşmesinin kritik bir sorun yarattığını vurguladı. "Geçmişte kar, eriyerek toprağa sızar ve kaynak sularını beslerdi. Ancak artık sağanak yağışlar toprağa sızmadan yüzeyden akıp gidiyor" diyen Alaeddinoğlu, bu durumun yeraltı ve kaynak sularını besleyemediğini, dolayısıyla akarsuların eskisi gibi su taşıyamayacağını ifade etti. Kuraklık ve artan buharlaşmanın da bu süreci hızlandırdığını sözlerine ekledi.
Akarsulardaki su miktarının azalması, inci kefalinin üreme göçünü doğrudan etkiliyor. Alaeddinoğlu, "Milyonlarca balık dar alanlara sıkışıyor ve yumurtlama göçünü tamamlamak giderek zorlaşıyor" açıklamasını yaptı. Su seviyesi düştükçe, balıkların Van Gölü'ne dökülen akarsulardaki küçük çağlayanları aşması da güçleşiyor. Bu engeller, balığın üst çığırlara doğru olan hayati yolculuğunu sekteye uğratıyor.
Prof. Dr. Alaeddinoğlu, tehdidin boyutuna dikkat çekerek uyardı: "Üremenin sekteye uğraması türün devamlılığını tehlikeye atacak. Bu, göldeki balıkçılık faaliyetlerini doğrudan etkiler ve binlerce insanın geçim kaynağını ortadan kaldırabilir." İnci kefalinin diğer et türlerine kıyasla daha ucuz ve ulaşılabilir bir temel besin kaynağı olduğunu hatırlatan Alaeddinoğlu, balığın aynı zamanda bölge için bir kültür ve sağlık değeri taşıdığını belirterek, havzanın tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.