google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Tarih: 06.02.2026 05:59

Kemaliye Taş Yolu'nda kar erimeleri tehlike yaratıyor

Facebook Twitter Linked-in

Adrenalin Yolunda Doğal Tehdit

Yaz aylarında adrenalin tutkunlarının ilgisini çeken ve "dünyanın en zorlu yolları" arasında gösterilen Erzincan'ın Kemaliye ilçesindeki Taş Yolu, karların erimeye başlamasıyla birlikte tünellerde oluşan su baskınları ve yola düşen kaya parçaları nedeniyle tehlike oluşturuyor.

Tarihi Bir Mühendislik Harikası

Kemaliye (Eğin) ilçesini İç Anadolu'ya bağlayan ve Kemaliye-Divriği güzergâhında yer alan Taş Yolu; çok sayıda tüneli, keskin virajları ve uçurumlarıyla hem yerli hem yabancı macera tutkunlarının ilgisini çekiyor. Yapımına 1870 yılında başlanan yol, Karanlık Kanyon'un geçit vermeyen kayalıklarının yöre halkı tarafından ilkel aletlerle oyulmasıyla, 132 yıllık çalışmanın ardından devlet desteğiyle 2002 yılında tamamlandı.

Yayadan Araç Yoluna Dönüşüm

Önceleri yalnızca yaya geçişine imkân tanıyan dar yapısıyla kullanılan Taş Yolu, zamanla genişletilerek araç geçişine uygun hale getirildi ve Kemaliye'yi Sivas'ın Divriği ilçesine bağladı.

Turizmin Gözde Rotası

Karanlık Kanyon boyunca yer yer 400-500 metreyi bulan sarp kayalıkların arasından geçen yaklaşık 7 kilometre uzunluğundaki yol, irili ufaklı 38 tüneli, keskin virajları ve uçurumlarıyla günümüzde daha çok turizm amaçlı kullanılıyor.

Erime ve Düşen Kayaların Yarattığı Risk

Ancak Kemaliye'de karların erimesiyle birlikte Taş Yolu üzerindeki tünellerde su baskınları yaşanırken, bazı noktalarda kaya parçalarının yola yuvarlandığı görüldü.

Köylülerden Acil Bakım Çağrısı

Kemaliye'nin köylerine ulaşımın da bu yol üzerinden sağlandığını belirten Gümüşçeşme köyü sakini Şadi Murat, yolun mevcut haliyle risk oluşturduğunu ifade ederek bakım ve onarım çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —