google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Tarih: 05.11.2025 14:26

Enez'de RES projesi kiraz bahçelerini tehdit ediyor

Facebook Twitter Linked-in

Köyler Acele Kamulaştırma Kapsamında

Enez'e bağlı Çeribaşı, Hasköy, Büyükevren, Umurbey, Abdurrahim ve Küçükevren köyleri, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi kapsamında "acele kamulaştırma" listesine alındı. Söz konusu köylerin büyük bölümünün birinci derece tarım ve hayvancılık arazisi olması, bölge halkının tepkisini çekti. Üreticiler, özellikle kiraz bahçelerinin ve tarım arazilerinin zarar göreceğini belirterek projeye karşı çıktı.

Kirazın Başkenti Tehlike Altında

Çeribaşı Köyü Muhtarı ve üretici Tezcan Meriç, karara sert tepki göstererek, "Kirazın başkenti Çeribaşı'dır. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası kirazımıza coğrafi işaret almak üzere. Köyümüz, kiraz üretimiyle adını Avrupa'ya, dünyaya duyurdu. Tarım ve hayvancılık bizim tek geçim kaynağımız. Desteklenmemiz gerekirken bu proje köylerimize büyük darbe olur. Rüzgar gülleri köylerin dağlık bölgelerine yapılabilir, ama tarım arazilerimize dokunulmasın" dedi.

Köylülerden Ortak Mücadele Çağrısı

Projeden etkilenecek diğer köylerde de vatandaşlar, tarlalarının kamulaştırılmasına tepki gösterdi. Köylüler, tüm siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına seslenerek, bu uygulamaya karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı. Vatandaşlar ayrıca, geçtiğimiz haftalarda Hasköy'de rüzgar gülleri yüzünden yaşanan ve iki kişinin hayatını kaybettiği olayın hala hafızalarda taze olduğunu belirterek, benzer gerginliklerin yeniden yaşanmasından endişe ettiklerini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —