google-site-verification=8SKVZvCgNq15inzikTP1VfTBOYQ81urWn55KV6iqqtw
Dünyanın çok sıkıntılı bir dönemden geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski kurum ve kuralların zayıfladığını, risklerin yükseldiği ve belirsizliğin arttığı bir dönemde olduğumuzu belirtti. Yılmaz, "Eski düzen artık yok. Yeni bir dünyaya doğru gidiyoruz. O da henüz tam şekillenmiş değil. Bir geçiş sürecindeyiz" dedi. Geçmişteki ideolojik çatışmalar yerini ekonomik soğuk savaşa bırakırken, büyük rekabetin bölgesel çatışmalara yansıdığını, özellikle içinde bulunduğumuz bölgenin bu durumdan en çok etkilenen yerlerin başında geldiğini ifade etti.
Dünya pazarının eskisi gibi hızla büyümediği bir ortamda Türkiye'nin konumuna değinen Yılmaz, "Böyle bir ortamda Türkiye Cumhuriyeti bir istikrar adası olarak yolunda devam ediyor. Savaşların, çatışmaların, belirsizliklerin ortasında çok şükür huzur içerisinde büyümeye devam eden, istikrar içerisinde yolunda devam eden bir Türkiye var" şeklinde konuştu. Yılmaz, Türkiye'nin çatışmaların parçası olmayıp, tam aksine barışı arayan ve diplomasiyi ön plana alan bir ülke olduğunun altını çizdi.
Ekonomik performansa ilişkin verileri paylaşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, siyasi istikrar ve güven ortamında son 23 yılda dünya ekonomisi ortalama %3,5 büyürken Türkiye'nin %5,4 büyüdüğünü, yani dünyadan her yıl 1,9 puan daha yüksek büyüme kaydettiğini açıkladı. Yılmaz, "Bu sene de inşallah orta vadeli programımıza 3.3 yazdık ama inşallah bunun da üzerinde bir büyüme kaydedeceğiz. Ekonomimiz ilk 9 ayda 3.7 büyüme kaydetti" dedi. Bu büyüme trendiyle 21 çeyrektir büyümenin sürdüğünü ve yıl sonunda ekonomik büyüklüğün 1,5 trilyon doları aşacağını belirtti.
Dünyadaki zayıf talep şartlarına rağmen Türkiye'nin ihracat performansına dikkat çeken Yılmaz, mal ihracatının 271 milyar doları, hizmet ihracatının ise yaklaşık 122 milyar doları bulduğunu, toplamda 393 milyar dolarlık bir mal ve hizmet ihracatından söz edildiğini aktardı. Enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayan Yılmaz, Mayıs 2024'te %75,5 olan enflasyonun Kasım ayında %31 seviyelerine gerilediğini, temel mallarda %20'nin altı görüldüğünü ifade etti. Yılmaz, "Bu yılı inşallah yüzde 30'un biraz üzerinde kapatmış olacağız. Gelecek sene yüzde 20'nin altını hedefliyoruz. 2027'de ise tek haneli rakamlara ülkemizi kavuşturmak için bütün gayretimizi sarf ediyoruz" dedi.